Još uvijek nije lokaliziran požar na sjevernom i srednjem Velebitu, koji gori već osam dana, a sada se proteže dužinom od oko devet kilometara, doznaje se u četvrtak ujutro u Vatrogasnom zapovjedništvu Ličko senjske županije.

Zbog opasnosti od širenja vatre, posebno u dijelu Nacionalnog parka “Sjeverni Velebit”, od ranih jutarnjih sati na požarište se šalju odmorene vatrogasne postrojbe, izjavio je Hini županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Na Velebitu je zahvaćeno gotovo 140 hektara,  a  u srijedu je buknuo i požar na predjelu Krbave u općini Udbina, no požari su pod nadzorom i za sada nema opasnosti za kuće, kažu u županijskom Vatrogasnom zapovjedništvu.

Na požarišta od Alana duž Premužićeve staze na Velebitu razmješteni su u četvrtak ujutro vatrogasci iz Senja i Novalje, rendžeri i nadzornici iz NP Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit, osposobljeni za gašenje požara. Ukupno je razmješteno četrdeset gasitelja, a za dopremanje vode, zbog nepristupačnog terena, angažirani su djelatnici Hrvatskih šuma i njihova mehanizacija.

“Upravo se provodi izviđanje na požarištu. Ako se utvrdi intenziviranje požara na vrhovima brda Borovače (1447 metara), Visibabe i Kurozeba (1167 metara),  zatražit će se pomoć kanadera, jer tamo je gotovo nemoguće doći na drugi način”, rekao je Ostović.

Do sada su u gašenje požara bili uključeni vatrogasci iz Senja, Krasna, Svetog Jurja, Otočca, Brinja i Perušića, sve na Sjevernom Velebitu, a drugdje i vatrogasci iz Lovinca, Udbine i Korenice.

Na požarištu je uspostavljeno dežurstvo, a profesionalci iz JVP Grada Senja su u pripravnosti za noćne intervencije.

Komentiraj