Požar kod Zatona, na požarištu i dva Airtractora

Požar koji je oko 13.30 planuo kod Zatona gase 24 vatrogasaca, a u pomažu im i dva Airtractora. ŠibenikIN od zapovjednika šibenske JVP Volimira Miloševića doznaje kako je gašenje požara u tijeku.

Prema prvim procjenama, atra je obuhvatila 2 hektara niskog raslinja i borove šume. Uz 24 vatrogasca JVP Šibenik i Vodice, te DVD-ova Zaton, Vodice, Šibenik i Zablaće, gašenju pomažu dva Airtractora. Kuće nisu ugrožene.

IZ MORH-a su izvijestili da su dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih OSRH upućena u akciju gašenja požara Zaton-Raslina kod Šibenika.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 17. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 28 požara (18 u Šibensko-kninskoj, 4 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedena su i 32 protupožarna izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 230 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6600 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 27 puta.

Komentiraj