Ivo Cagalj/PIXSELL

Požar kod Omiša još aktivan

Požar na brdu Perun – Staro selo Jesenice, nedaleko Omiša, još uvijek nije ugašen – gasitelji na terenu imali su zračnu podršku tri kanadera i zračna traktora te nisu ugroženi stambeni i gospodarski objekti, no, i dalje gori mlada hrastovina, borovina, makija i visoka trava.

Kako Hina doznaje od vatrogasaca na terenu, situacija na požarištu u Starom selu Jesenice, gdje je požar buknuo sinoć nakon udara groma, i dalje je teška, no, nisu ugroženi stambeni i gospodarski objekti.

S vatrom se bori 110 vatrogasaca iz 12 vatrogasnih postrojbi sa 25 vozila. Zračne snage odletjele su put Plišivice – Zelova nedaleko Sinja gdje od sinoć gori hrastova i bukova šume, pa je do sada izgorjelo 10 hektara. Radi se o nepristupačnom terenu, pa će gasiteljima s područja Sinja zračne snage pomoći i smanjiti požarišno područje.

Zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić rekao je za Hinu da su zračne snage na požarištu Perun – Staro selo Jesenice odradile svoje, a nakon njih su na teren ušli vatrogasci koji saniraju područje. “Požar još nije ugašen. Treba vidjeti koji će vjetar popodne zapuhati, pa se prema tome orijentirati. Radi se o jako velikoj površini”, kazao je zapovjednik Pešić te potvrdio da su zračne snage oko podneva otišle s tog područja.

Prema riječima pilota Milana Došena, zračni traktori bili su uspješni u gašenju požara Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje su požare gasili oko dva sata, pri čemu su izbacili 40 vodenih bombi, odnosno oko 120 tona vode, a nakon punjenja gorivom krenuli su prema požarištu kod Omiša. Nakon gašenja požara Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zračni traktori su preusmjereni na požarište kod Omiša.

Iz MORH-a izvješćuju i da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 20. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale u gašenju 34 požara: 11 u Šibensko-kninskoj, po 8 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj i 7 u Zadarskoj županiji.

Komentiraj