U subotu se oko 15 sati zapalio dio odlagališta na kojem se nalazi otpad star pet godina. Premda nema otvorenog plamena, područje je preplavio oblak gustog dima, a cijelu situaciju je pod kontrolu pokušalo staviti 10 vatrogasaca sa tri interventna vozila.

Epodravina javlja kako je stanje na terenu ravno katastrofi te da vatrogasci navodno nemaju dovoljno vode za gašenje požara.

Mladen Jozinović, direktor Piškornice, potvrdio je kako je došlo do požara na istom mjestu kao i prošli put te da se vjerojatno radi o kemijskoj reakciji duboko u otpadu. Napomenuo je kako je sve to posljedica toga što nemaju mogućnost na pravilan način zbrinjavati otpad budući da se Piškornica koristi kao alat u predizbornoj kampanji te da će se ovakvi slučajevi događati sve dok se ne dobiju sredstva za gospodarenje otpadom.

Pomoćnica ministra Zaštite okoliša Lidija Runko Luttenberger upozorila je stanovnike koji žive niz vjetar ili u blizini odlagališta da ne otvaraju prozore, zbog otrovnih plinova koji nastaju izgaranjem plastike, piše Jutarnji.hr.

‘Radi se o tome da gori plastika i stvaraju se izuzetno otrovni plinovi dioksini. Moli se stanovništvo da zatvara prozore. Ljude koji sudjeluju u gašenju treba upozoriti da se opreme maskama. Ono što se vidi je najmanje opasno (plamen, dim). Najgori su plinovi koje se ne vide’, kazala je Luttenberger.

Komentiraj