Požar koji već danima hara Crnom Gorom proširio se u srijedu navečer i na hrvatski prostor, a zračne su snage upućene kako bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje, izvijestilo je jutros Ministarstvo obrane.

Dva Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH jutros su tako angažirana na krajnjem jugu Hrvatske u mjestu Bani u Konavlima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Tijekom jutra MORH je objavio kako su u Konavle dodatno uputili još dva Canadaira CL-415, te sada taj požar gasi četiri kanadera.

Uz ovaj požar, novi se razvio i u Otišiću kod Vrlike u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje upućen jedan Airtractor AT-802.

MORH naglaašava kako su od početka protupožarne sezone, 1. lipnja, njihove zračne snage sudjelovale u gašenju 106 požara (39 u Šibensko-kninskoj, 33 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 870 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 30 000 tona vode te je prevezeno 198 vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

“Dva kanadera upravo su iznad Bana, a moguće je da ćemo ići i s ljudstvom na gašenje s kopna. Teren je na crti razgraničenja, pa treba biti oprezan”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Dubrovački vjesnik.

Simović je demantirao glasine da je riječ o minski kontaminiranom području. “Hrvatski centar za razminiranje potvrdio je da je cijeli prostor Dubrovačko-neretvanske županije očišćen od minsko-eksplozivnih naprava”, zaključio je.

Komentiraj