POVUČENA ODLUKA: Francuski upravni sud ukinuo zabranu burkinija

FaH

Najviši francuski upravni sud u petak je povukao općinsku odluku o zabrani burkinija, upozoravajući gradonačelnike koji su donijeli takvu odluku da se svaka zabrana kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo mora temeljiti na postojanju “jasne prijetnje” javnom redu.

Ovu odluku Državnog vijeća koja se odnosi na ljetovalište na Azurnoj obali i koja će vrijediti za čitav francuski teritorij, francuski muslimani su pozdravili kao “pobjedu prava” i “mudrosti”.

Rasprava o zabrani tog kupaćeg kostima koji nose neke muslimanke potaknula je žustru polemiku u Francuskoj i u inozemstvu.

Državno vijeće podsjeća sve gradonačelnike koji su se u zabrani burkinija na plažama pozivali na načelo sekularnosti da se ne mogu pozvati ni na kakve druge razloge, osim na javni red, “siguran pristup plaži, sigurnost kupanja, higijenu i pristojnost”.

“Ova razumna odluka omogućit će da se smanji sadašnja napetost među našim muslimanskim sugrađanima, osobito među muslimankama”, reagirao je na upit AFP-a glavni tajnik Vijeća francuskih muslimana (CFCM) Abdallah Zekri koji u okviru vijeća predsjeda Državnim opservatorijem protiv islamofobije.

Ova odluka će “određivati sudsku praksu”, izrazio je zadovoljstvo Patrice Spinosi, odvjetnik Lige za ljudska prava koja se i žalila najvišem francuskom upravnom sudu. “Da, to je nerazmjerna povreda vjerske slobode i gradonačelnik nije imao ovlasti da ograniči tu slobodu”, dodao je.

Ispred francuskog veleposlanstva u Londonu u četvrtak je održan prosvjed nazvan “Odjeni što želiš beach party” u znak solidarnosti s francuskim muslimankama.

Komentiraj