Povremeni autobusni prijevoz “pred potpunim slomom”

Djelatnost povremenog prijevoza putnika (PPP), koji u Hrvatskoj obuhvaća dvije tisuče tvrtki s oko 20.000 zaposlenih i 4.500 vozila, pred potpunim je slomom, javlja Novi list.

Prema informacijama Marka Sliškovića, jednog od predstavnika Incijative PPP-a i člana Odbora za turizam u Udruzi Glas poduzetnika, prvi veći val otpuštanja u ovoj branši krenuo je prvog dana srpnja. Samo u jednom danu, u jednoj je tvrtki koja se bavi povremenim prijevozom podijeljeno 68 otkaza, u drugoj tridesetak. Prva je iz Rovinja, druga s područja Dalmacije, doznajemo od Sliškovića, prema čijoj je procjeni od početka srpnja ugašeno više stotina radnih mjesta.

Sliškovićeva je procjena kako tijekom srpnja i kolovoza neće uspjeti prebaciti ni pet posto lanjskih prihoda. Njegova tvrtka bilježi pad prihoda od čak 98 posto u odnosu na isto razdoblje lani. “Posebno brinu sve učestaliji otkazi rezervacija koje smo imali za rujan i listopad, očito je strah od drugog vala koronavirusa počeo uzimati danak”, navodi Slišković.

Pandemija je povremenim prijevoznicima parkirala vozila još koncem veljače. Procjene su da više od 90 posto prijevoznika od tada nema prihoda.

U zadnjih mjesec i pol dana ništa se nije pomaklo ni oko najvećeg njihovog utega – uvjeta pod kojim su im leasing kuće ponudile moratorije, zasad kod dobrog dijela njih još ograničenog na razdoblje od tri mjeseca. Veliki problem su i kamate.

Kao primjer su uzeli financijski leasing za jedan autobus visoke turističke klase, za koji je otplaćeno 11 od ukupno 84 ugovorene rate. Na glavnicu od 20.306 kuna, leasing kuća mjesečno obračunava kamatu u iznosu od 5.449 kuna.

Povremeni prijevoznici nadaju se da će s novom vladom dogovoriti nekakvo rješenje. U protivnom, čeka ih potpuna propast, javlja Novi list.

Komentiraj