Povratak u Zagreb nakon dva desetljeća

QUEER ZAGREB

U ZAGREBU 6. LISTOPADA GOSTUJE PROSLAVLJENI KOREOGRAF I PLESAČ STEPHEN PETRONIO

Jedan od najznačajnijih predstavnika suvremenog plesa Stephen Petronio, sa svojim plesnim ansamblom, izvest će u četvrtak, 6. listopada, u Zagrebu, u Kulturnom centru Travno, djelo Marcea Cunninghama (s kojim je surađivao Andy Warhol) ‘’Rain Forest’’ iz 1968., a potom i ‘’Locomotor’’ koje Petronio opisuje kao plesni esej o Cunninghamu. Ta izvedba u programu Queer Zagreb Sezone predstavlja dio serije radova koju Petronio razvija posljednjih godina, a u kojoj taj slavni koreograf proučava ‘’obiteljsko stablo’’ američkih postmodernih plesnih izvedbi.

Izvedba koreografije ‘’Rain Forest’’, čiju izvornu scenografiju potpisuje Andy Warhol, slijedi originalnu verziju baziranu na prikazu životinjskog apstraktnog pokreta i zvuka, uz glazbenu pratnju koju će uživo izvoditi glazbenici iz gostujućeg ansambla. Nakon toga uslijedit će spomenuta koreografija ‘’Locomotor’’, u kojoj će poznavatelji Cunninghamova rada prepoznati njegov utjecaj na Petronijev izričaj. Plesni vokabular izvedbe vezan je uz balet, ali s promijenjenom frazeologijom, izraženijim korištenjem gravitacije i većim naglaskom na torzo. U jednoj od svojih izjava vezanih uz ovu predstavu, Petronio ističe da se izvedba mogla zvati i ‘’Što od Mercea još možemo naučiti?’’

Posljednji put je zagrebačka publika vidjela Petronija prije 20-ak godina, kada još nije bio toliko slavan i nagrađivan. Na početku svoje plesne karijere surađivao je s Trishom Brown, koja je obilježila razvoj modernog i postmodernog plesa, a u čijem je ansamblu Petronio bio prvi muški plesač, što je dovelo i do njegove kasnije suradnje sa Steveom Paxtonom, slavnim američkim koreografom. U godinama koje slijede Petronio osvaja brojna priznanja te dobiva stipendiju John Simon Guggenheim fondacije u trajanju od čak 20 godina. Prvi je dobitnik nagrade ustanovljene od Američke nacionalne plesne fondacije za koreografiju (1987.), a nositelj je i najpoznatije američke izvedbene nagrade Bessie. Izvedbe su besplatne.

Komentiraj