U ZAGREBU 6. LISTOPADA GOSTUJE PROSLAVLJENI KOREOGRAF I PLESAČ STEPHEN PETRONIO

Jedan od najznačajnijih predstavnika suvremenog plesa Stephen Petronio, sa svojim plesnim ansamblom, izvest će u četvrtak, 6. listopada, u Zagrebu, u Kulturnom centru Travno, djelo Marcea Cunninghama (s kojim je surađivao Andy Warhol) ‘’Rain Forest’’ iz 1968., a potom i ‘’Locomotor’’ koje Petronio opisuje kao plesni esej o Cunninghamu. Ta izvedba u programu Queer Zagreb Sezone predstavlja dio serije radova koju Petronio razvija posljednjih godina, a u kojoj taj slavni koreograf proučava ‘’obiteljsko stablo’’ američkih postmodernih plesnih izvedbi.

Izvedba koreografije ‘’Rain Forest’’, čiju izvornu scenografiju potpisuje Andy Warhol, slijedi originalnu verziju baziranu na prikazu životinjskog apstraktnog pokreta i zvuka, uz glazbenu pratnju koju će uživo izvoditi glazbenici iz gostujućeg ansambla. Nakon toga uslijedit će spomenuta koreografija ‘’Locomotor’’, u kojoj će poznavatelji Cunninghamova rada prepoznati njegov utjecaj na Petronijev izričaj. Plesni vokabular izvedbe vezan je uz balet, ali s promijenjenom frazeologijom, izraženijim korištenjem gravitacije i većim naglaskom na torzo. U jednoj od svojih izjava vezanih uz ovu predstavu, Petronio ističe da se izvedba mogla zvati i ‘’Što od Mercea još možemo naučiti?’’

Posljednji put je zagrebačka publika vidjela Petronija prije 20-ak godina, kada još nije bio toliko slavan i nagrađivan. Na početku svoje plesne karijere surađivao je s Trishom Brown, koja je obilježila razvoj modernog i postmodernog plesa, a u čijem je ansamblu Petronio bio prvi muški plesač, što je dovelo i do njegove kasnije suradnje sa Steveom Paxtonom, slavnim američkim koreografom. U godinama koje slijede Petronio osvaja brojna priznanja te dobiva stipendiju John Simon Guggenheim fondacije u trajanju od čak 20 godina. Prvi je dobitnik nagrade ustanovljene od Američke nacionalne plesne fondacije za koreografiju (1987.), a nositelj je i najpoznatije američke izvedbene nagrade Bessie. Izvedbe su besplatne.

Komentiraj

PREKOQUEER ZAGREB
Podijeli objavu
Prethodni članakMEHANIZAM ITU: Zagreb odabran za korištenje bespovratnih europskih sredstava
Sljedeći članakPOSJET PARIZU: Putin 19. listopada s Hollandeom o Siriji i Ukrajini
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.