Screenshot/YouTube

POVRATAK U 1998. Samo 9% najuspješnijih holivudskih filmova režirale žene

Samo devet posto holivudskih filmova s najvećom zaradom režirale su žene. Postotak je identičan s onim iz 1998. godine. Centar za studiju žena u televiziji i na filmu objavio je izvješće u kojem je usporedio poslove ljudi na 250 najboljih filmova u Hollywoodu.

Od 250 filmova, žene su činile 19% svih redatelja, scenarista, producenata, urednika i kinematografa. To je 2% više nego prošle godine, ipak – na istoj razini kao 2001. godine. Autorica studije Martha Lazen rekla je kako je nerealno očekivati da će se broj redateljica promijeniti preko noći, ali dodaje kako trenutni podaci pokazuju da promjena ‘nije ni na vidiku’.

Uspjesi Elizabeth Banks na ‘Pitch Perfect 2′ ili Sam Taylor-Wood na ’50 nijansi sive’ sakrili su ‘širu sliku’, upozorava. Komisija za jednakost u zapošljavanju pokrenula je u listopadu prošle godine istragu o spolnoj disktiminaciji u Hollywoodu. Spolna razlika dospjela je u centar pozornosti prošle godine, nakon što je Jennifer Lawrence napisala cijeli esej o razlikama u plaćama muškaraca i žena.

Komentiraj