Povratak Kravat pukovnije na zagrebačke ulice

Smjene straže povijesne postrojbe održavat će se svake subote do 18. listopada, a program počinje i završava ispred Etnografskog muzeja saznaje Zagreb News.

Nakon više od godinu dana pauze, uzrokovane pandemijom koronavirusa, na zagrebačke trgove i ulice vratila se Kravat pukovnija. Dva dana zaredom, na Dan državnosti Republike Hrvatske 30. svibnja te 31. svibnja na Dan grada Zagreba, Academia Cravatica u suradnji s Turističkom zajednicom Zagreba organizirali su svečanu Smjenu straže koju je izvelo 13 pješaka i 4 konjanika, pripadnika sljedbenika povijesne hrvatske postrojbe.
Ceremonija Smjene straže održavat će se svake subote te u dane državnih praznika do 18. listopada, a novost je da će se postrojavanje i pokret pješačkog postroja Kravat pukovnije održavati ispred zagrebačkog Etnografskog muzeja, a tamo će i završavati program.
Etnografski muzej  je nacionalni muzej prve razine i naša neprocjenjiva poveznica s poviješću i bogatom baštinom te nas raduje što će biti i važan dio ceremonija Kravat pukovnije, rekla je Ivana Lušić iz Etnografskog muzeja te dodala da se program povijesne vojne hrvatske postrojbe uklapa u muzejski program očuvanja etnografske baštine i kulturnih identiteta.
Ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić mi je 2006. predložio da pokušamo osnovati jednu postrojbu koja bi imala poveznicu s kravatom kao jedinstvenim hrvatskim proizvo dom koji je pridonio svjetskoj kulturnoj baštini, prisjetio se Željko Matejčić početaka nastajanja Kravat pukovnije, čiji je zapovjednik od prvih dana, i objasnio da mu se ideja učinila zgodnom, a iako je samo imao naznake o Tridesetogodišnjem ratu u kojemu su u 17. stoljeću sudjelovali Hrvati, počeo je i sam istraživati povijesne činjenice, naravno uz pomoć stručnjaka koji su zaokruživali priču o cijelom projektu.
Matejčić je objasnio podrijetlo kravate. U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću dio vojnika hrvatske lake konjice, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupio je francuskoj vojsci. Vojničke vještine i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravates u sklopu francuske kraljevske vojske 1664. godine. Osobiti pečat odorama davao je crveni rubac — kravata koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. Hrvatska kravata prepoznata je u Francuskoj, a nakon toga i u cijelome svijetu. Kravata – danas nezaobilazni modni dodatak svakog muškarca, potječe od tih hrabrih hrvatskih vojnika, rekao je Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije.

Komentiraj