Povratak iz groba: japanski garažni rock u Vintageu

Vintage Industrial Bar

U četvrtak, u Vintage Industrial Baru, održat će se koncertna večer Garage Rockin’ Craze!’ povodom prikazivanja istoimenog dokumentarnog filma o japanskoj garažnoj rock sceni. Na koncertu će nastupiti The Minnesota Voodoo Men, japanski bend iz Tachikawe, a na turneji promoviraju taj dokumentarac. Film prikazuje neobičnu i divlju underground garažnu scenu u Japanu i njene najluđe bendove, a odabrao ih je 57-godišnji Daddy-O-Nov, dugogodišnji promotor japanskih alternativnih rock grupa.

Daddy-O je 1989. godine pokrenuo koncertni program Back From the Grave i promovirao omiljene bendove poput Great3 i Texaco Leatherman. Danas radi kao vodoinstalater da bi mogao financirati koncerte i izdavačku kuću Radio Underground Records.

Redatelj filma je Kanađanin hrvatskih korijena Mario Ćuzić koji u Japanu živi 18 godina. Od 2010. tijekom pet godina snimao je i intervjuirao brojne japanske i tokijske grupe kao što su 5.6.7.8’s, Guitar Wolf, Teengenerate, Texaco Leatherman, Tokyo Cramps i The Saturns te stotine snimljenih sati koncerata pretvorio u devedeset minuta filmskog rock and roll ludila. ”Pomislio sam: ‘Ovo je raj!’. Bio sam presretan da sam konačno pronašao ono što sam tražio. Ti bendovi bili su energični i puni života pa sam odlučio: ‘Za početak ću snimiti ove momke.’ Uzeo sam kameru i počeo snimati bendove na koncertima,” rekao je Ćuzić u razgovoru za japanski Rolling Stone, u siječnju ove godine, o svojim prvim iskustvima s koncerata.

Ćuzić u Tokiju radi kao profesor engleskog jezika, a kako bi zaradio novac za financiranje filma, smislio je honorarni posao: odjenuo bi svećeničku odjeću i vjenčavao japanske parove te ceremoniju snimao kamerom. Japanci obožavaju takav obred vjenčanja jer im je egzotičan pa je Ćuzić imao pune ruke posla te je tako uspio prikupiti novac.

Svoj film ”Garage Rockin’ Craze!” prijavio je na ovogodišnji festival dokumentarnog filma ZagrebDox, ali selektori ga nisu htjeli prihvatiti u program. Međutim, Ćuzić zbog toga nije odustao, nego je organizirao dvije projekcije svog filma u kinu Grič baš tijekom trajanja tog festivala.

Osim grupe Voodoo Men, na koncertu će nastupiti i zagrebački bend Erotic Biljan and His Heretics i rockabilly grupa B and the Bops. Atrakcija večeri bit će DJ nastup promicatelja japanskog garažnog rocka Daddy-O-Nova i DJ-a Go From Tokyo.

Ulaznice u pretprodaji u Dirty Old shopu, Kavezu i Vintageu.

Kupci imaju besplatan ulaz na projekcije filma u kinu Grič koje će se održati u petak i subotu.

Komentiraj