epa

POVRATAK BERLUSCONIJA Veliki prosvjedi potresaju Italiju uoči izbora

Talijani u nedjelju izlaze na izbore, a prema prognozama i u toj zemlji moguć je dolazak populista na vlast, javlja HRT (VIDEO). Italija je opterećena stagnirajućim gospodarstvom, visokom nezaposlenošću, a javni dug iznosi više od 130 posto BDP-a i četvrti je najveći na svijetu. Ipak, tema koja se nametnula u kampanji su i migranti iz Afrike.

Uoči izbora na ulicama talijanskih gradova učestali su sukobi prosvjednika krajnje ljevice s policijom. Naime, glasači lijevog centra izašli su na masovne prosvjede potaknuti nedavnim oružanim napadom na migrante.

Potporu im je dao aktualni premijer Paolo Gentiloni, čija Demokratska stranka lijevog centra, prema predizbornim anketama, zaostaje za desnicom. Na čelo vodeće koalicije desnog centra ponovno se iz pepela dignuo bivši premijer, neuništivi Silvio Berlusconi.

No, očekuje se da će najveću pojedinačnu potporu dobiti prosvjedni pokret Pet zvijezda. Nadaju se glasovima siromašnog juga. Inače, u potpunom siromaštvu u Italiji živi gotovo pet milijuna ljudi, najviše u posljednjih deset godina.

Komentiraj