Povrat imovine: Crkva je blizu tome da vrati zgradu kazališta Komedija

Nacional u svom novom broju donosi detalje nedavnog sastanka zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i nadbiskupa Josipa Bozanića, na kojem se razgovaralo o tome da, kako Nacional saznaje, Crkva ustupi zemljište na Sveticama za izgradnju novog stadiona i kampa HNS-a, u ‘zamjenu’ za dozvolu za gradnju nekoliko crkava u nekoliko kvartova.

Na spomenutom sastanku bilo je riječi, kako su i potvrdili iz Grada Zagreba za Nacional, i o povratu zgrade na Kaptolu 9, inače u vlasništvu franjevaca, koju trenutačno koristi Gradsko kazalište Komedija.

O preseljenju Komedije na novu lokaciju – buduću dvoranu u sklopu najavljivanog ali još neizgrađenog kulturnog centra Paromlin – govori se već godinama.

“Franjevački samostan u Zagrebu, Kaptol 9, podnio je u zakonskom roku zahtjev za povrat oduzete imovine, između ostalog i čestice na kojoj se nalazi zgrada kazališta Komedija. Upravni postupak je u tijeku te ne možemo ga komentirati niti prejudicirati rješenje”, naveli su iz Grada za Nacional.

Sudeći prema tom odgovoru, Crkva je blizu tome da vrati svoju imovinu.

“Istina je da je ta zgrada u vlasništvu franjevačkog samostana na Kaptolu i da je bila nacionalizirana, odnosno oduzeta i data na raspolaganje kazalištu. Prilikom sređivanja obveza iz prošlosti, hrvatska država je vratila zgradu izvornom vlasniku. A Crkva je imala dovoljno razumijevanja za naše potrebe pa smo u njoj i ostali”, izjavio je koncem rujna prošle godine za Nacional Miljenko Puljić, ravnatelj Komedije.

Dodao je tada da su odnosi sa Crkvom ‘vrlo korektni’ te poručio da ovo nije trajno rješenje i da Zagreb i Komedija trebaju novu zgradu kazališta.

Inače, zgrada je obnovljena nakon potresa i ponovno otvorena 2. listopada 2020. godine. U to vrijeme, nedeljama su franjevci na pozornici kazališta slavili euharistiju. Komedija je nekada bilo franjevački prostor, pa su se braća ponovo vratili u njega, a Isus Krist je na pozornici teatra zamijenio omiljenu rock-operu ‘Jesus Christ Superstar’.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Nacionala…

Komentiraj