Povodom Svjetskog dana vejpinga udruga CROHM ustvrdila da je pomoću e-cigareta moguće smanjiti broj pušača u Hrvatskoj

Hrvatska ima priliku osjetno smanjiti broj pušača poticanjem e-cigareta i ostalih alternativnih proizvoda ustvrdila je Udruga korisnika osobnih isparivača (CROHM)

„Aktivno poticanje prelaska pušača na e-cigarete i alternativne proizvode može rezultirati time da 350.000 do 500.000 pušača ovisnost o cigaretama u relativno kratkom roku zamijeni dokazano manje štetnim e-cigaretama, a godišnje oko 15.000 pušača kompletno izvede iz nikotinske ovisnosti“, priopćila je Udruga. Pritom se poziva na zaključke „globalnog znanstvenog autoriteta Cochrane.

Povodom Svjetskog dana vejpinga, 30. svibnja vejpere je okupila Udruga, tvrdeći da hrvatske krovne zdravstvene institucije, osim povremenih načelnih izjava, vrlo male rade na smanjenju prevalencije pušenja u Hrvatskoj, te da broj pušača doseže i milijun.

Udruga navodi i da je Hrvatska najstrože u cijeloj EU regulirala alternativne nikotinske i duhanske proizvode, koje je u potpunosti izjednačila s cigaretama, „iako sve veći broj znanstvenih istraživanja sve jasnije pokazuje da su ti proizvodi (…) značajno manje štetni od cigareta, kako za korisnika, tako i za njegovu okolinu“.

Vejperi i korisnici drugih nikotinskih i duhanskih proizvoda apeliraju na Ministarstvo zdravstva i HZZO da što hitnije provede Nacionalnu strategiju djelovanja na području ovisnosti do 2030. godine i mogući kvalitetno informiranje odraslih pušača o dokazanoj učinkovitosti alternativnih proizvoda u prestanku pušenja i da te proizvode stavi pod kvalitetniji nadzor kako bi se osigurao najviši standard kvalitete dostupnih proizvoda na tržištu, ali i dodatno onemogućila prodaja tih proizvoda maloljetnicima.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner