FaH

POVLAŠTENE INFORMACIJE U TRGOVANJU DIONICAMA: Američko pravosuđe podiglo optužnice protiv 3 hakera

Američke vlasti podigle su optužnice protiv 32 članova međunarodne hakerske skupine, koja je trgovala dionicama kompanija na temeljem povlaštenih informacija, čime su navodno ostvarili više od 100 milijuna dolara nezakonite zarade.

Hakeri su optuženi za pristup podacima o poslovanju kompanija prije njihova javnog objavljivanja, koje su pritom koristili za kupnju odnosno prodaju dionica, navodi se u optužnicama.

 

  • Pet osoba već je uhićeno i nalazi se u pritvoru u SAD-u, potvrdila je glasnogovornica FBI-a. Informacijama su navodno pristupali preko servera tvrtki za distribuciju financijskih vijesti Business Wire, Marketwired i PR Newswire.

 

 

Komisija za vrijednosne papire (SEC) ukupno je zbog prijevare podigla 32 optužnice protiv hakera u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Ukrajinu, Francusku i Cipar.

“Ova međunarodna shema je bez presedana u smislu opsega hakiranja, broja trgovaca, broja vrijednosnih papira kojima se trgovalo i ostvarene dobiti”, kazala čelnica SEC-a Mary Jo White u priopćenju.

Pet osoba već je uhićeno i nalazi se u pritvoru u SAD-u, potvrdila je glasnogovornica FBI-a. Informacijama su navodno pristupali preko servera tvrtki za distribuciju financijskih vijesti Business Wire, Marketwired i PR Newswire.

U optužnici koju je podigao okružni sud u New Jerseyju, tužitelji navode da su “optuženici pristupili više od 150.000 ukradenih priopćenja i izvršili profitabilne transakcije na temelju informacija koje nisu bile javno objavljene, a bile su sadržane u ukradenim materijalima”. Također optužuje ih se za tajno instaliranje malware-a (zloćudnog softvera) na servere tvrtke PR Newswire i ukradene lozinke tvrtke Business Wire. U priopćenju FBI-a ističe se da je je tijekom tri godine izvršeno najmanje 1.000 navodnih trgovinskih transakcija na temelju povlaštenih informacija.

SEC je, pak, objavio da su jednom prilikom pripadnici te hakerske skupine navodno trgovali dionicama samo 10 minuta nakon što je tvrtka za distribuciju priopćenja primila financijsku vijest od jednog od svojih klijenata, a prije njezine objave u javnosti. Samo taj potez rezultirao je s više od pola milijuna dolara dobiti.

Komentiraj