Povjesničari bivše Jugoslavije osudili falsificiranje povijesti i njenu zloupotrebu za agresiju

Autor:

25.02.2022., Przemysl, Poljska - Na zeljeznicoj stanici u Poljskom gradu Przemysl u blizini granice sa Ukrajinom nalazi se oko stotinu izbjeglica. Radi se najvise o porodicama sa djecom koje vec nekoliko dana bjeze od Ruske agresije. Uglavnom se kratko zadrzavaju na stanici, te na razne nacine idu dalje. Na stanici je pripremljeno nekoliko lezajeva i mala kuhinja. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Pedesetak povjesničara iz zemlja članica bivše Jugoslavije potpisalo je Deklaracije “#obranimo povijest” u kojoj su osudili falsificiranje povijesti i njenu zloupotrebu za opravdavanje ratne politike i agresije prema suverenoj i međunarodno priznatoj državi Ukrajini.

Zloupotreba povijesti u političke svrhe dovela je prije nekoliko desetljeća do tragičnih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i zato upozoravamo na opasnost manipuliranja prošlošću radi raspirivanja mržnje, proizvodnje rata, dehumanizacije neprijatelja i opravdavanja ratnih zločina, kaže se u deklaraciji koja je u srijedu navečer objavljena na portalu historiografija.hr, a prije toga na nekoliko mrežnih stranica u zemljama potpisnika.

Historija je slobodna i autonomna znanstvena disciplina koja služi istraživanju i razumijevanju procesa iz prošlosti. Historija ne smije služiti legitimiranju bilo čijih partikularnih nacionalnih aspiracija i teritorijalnih pretenzija, ističu povjesničari iz Zagreba, Podgorice, Beograda, Pule, Sarajeva, Splita – Mostara, Koprivnice, Ljubljane, Novog Sada, Tuzle, Skoplja i Nikšića.

“Ustajemo u obranu naše discipline! Zahtijevamo od svih političara, kako u našim zemljama, tako i relevantnih političara na međunarodnoj sceni, da vode odgovorne politike sjećanja i nastave povijesti, da prestanu sa zloupotrebom prošlosti i da se ne oslanjaju na historičare, intelektualce i interesne grupe koji potpiruju nacionalističke strasti i šire govor mržnje da bi ostvarili vlastite interese.”

U deklaraciji se zaključuje: “Dižemo glas u obranu svoje profesije i neometanog prava na život i afirmaciju svih individualnih i kolektivnih identiteta, a u ovom trenutku, naročito ukrajinskog identiteta i slobode građanki i građana Ukrajine.”

UŽIVO Završen drugi krug pregovora, Rusi nastavljaju granatiranje Černihiva

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.