HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

POVJESNIČAR O UKLANJANJU TITA ‘Problem je što se to radi s neoustaških pozicija’

Povjesničar Hrvoje Klasić za Index je prokomentirao uklanjanje imena Trga maršala Tita.

“Nije problem, dapače, to je itekako poželjno da se revidira povijest,interpretacije i narativi. Nije u tom kontekstu problem da se preispituje narativ od Jugoslaviji, o Drugom svjetskom ratu i Titu, ali najveći je problem što se to ne radi s humanističkih, demokratskih i znanstvenih pozicija nego s neoustaških pozicija”, smatra Klasić.

“Trebala bi čuditi tolika žustrina kad se radi o uklanjanju ploča s imenom Josipa Broza Tita, a ne kad znamo da još postoje ulice u Hrvatskoj po Mili Budaku, doglavniku iz NDH. U usporedbi je sa žustrinom u devedesetim godinama, posebno ako znamo da smo, u teoriji dobili bivšeg partizana, antifašista i komunista na čelu države i ako imamo antifašizam u Ustavu. Uklonili smo preko 3000 spomenika hrabrim, mladim ljudima i uklonili smo ulice po mladim partizankama i partizanima, od koji je velika većina poginula do 1945., a koji nemaju nikakve veze s nikakvim koji su se događali nakon njihove smrti”, rekao je.

“Činjenica je da imamo dvostruka mjerila, kad povijest govori da svi oni koji su krenuli u proces revizionizma ne rade to za dobrobit hrvatskog društva, nego, nažalost, na štetu. Žao mi je što to očito prepoznaju svi izvana, uključujući Washington. Žao mi je što su ljudi u Hrvatskoj, prije svega mislim na birače, u stanju glasati za ljude koji u svom programu nemaju apsolutno ništa vezano uz budućnost nego samo vezano uz prošlost”, rekao je povjesničar Klasić za Index.

Komentiraj