Povjesničar o Milanoviću i Danu Državnosti: “Situacija je potpuno blesava”

Povjesničar Borna Marinić u utorak je komentirao prepirke oko datuma obilježavanja Dana državnosti. Je li to 30. svibanj ili 25. lipanj, tu polemiku ne vode samo hrvatski građani različitih političkih pozadina, već se oko tog pitanja prepiru i hrvatski predsjednik i premijer na sam Dan državnosti.

Tako predsjednik Zoran Milanović ne priznaje trenutačni datum 30. svibnja. Danas ga je premijer Andrej Plenković zbog toga kritizirao na svečanom obilježavanju Dana državnosti koje se održalo u Zagrebu.

“Ne postoji univerzalna istina, ali činjenica je da se i prije nego je Sabor konstinuiran 30. svibnja 1990., predsjedništvo HDZ-a već je donijelo preporuku da taj dan bude “općehrvatska proslava hrvatske državnosti” i bilo je jasno u kojem smjeru će ići nova vlast. Kad pričamo o 30. svibnju i 25. lipnju, ako gledamo iz strogo povijesnog aspekta, tad 25. lipnja ima više smisla jer je tad Hrvatska postala država. Ako pak gledamo iz perspektive Franje Tuđmana, koji je bio povjesničar, on je to gledao kao nastavak kontinuiteta hrvatske državnosti. On je smatrao da Hrvatska već ima državnost”, objasnio je Marinić.

Situacija s Milanovićem je Mariniću “potpuno blesava”. Dok braći Sinković i manjinama može slati čestitke putem društvenih mreža, Marinić kaže kako bi isto mogao učiniti i za građane koji danas slave Dan državnosti. Ipak, konstituiranje višestranačkog sabora, prema procjeni Marinića, bio je ključan moment u napretku prema samostalnosti.

“Kad je došlo do ozakonjenja višestranačja, bilo je zanimljivo pratiti izbornu utakmicu koja je počela i u veljači je postalo jasno da će uslijediti prvi izbori. Stranka demokratskih promjena (SDP) bila je uvjerena u svoju pobjedu, što su ankete i pokazivale. Ali, kako je krenula kampanja i kako je HDZ jasnije od svih približila ideje samostalnosti narodu, situacija se preokrenula. Toliko da je HDZ osvojio većinu bez potrebe za koalicijom”, rekao je Marinić za N1 i još jedanput se nadovezao na Milanovića.

“Neprimjeren je to rječnik za bilo koga, ne samo predsjednika. Činjenica jest da je HDZ tad osvojio vlast, koji je imao smjer oživotvorenja hrvatske države. Bio je to jedan ciklus, gdje je 25. lipnja možda i najvažniji dan, no sa svibnjem 1990. je počelo što se završilo u New Yorku kad je pred zgradom Ujedinjenih naroda podignut hrvatski stijeg”, zaključio je Marinić.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner