Screenshot YouTube

Povjesničar Neal Ascherson gostuje u Zagrebu, Rijeci i Malom Lošinju

Svjetski poznati povjesničar Neal Ascherson nalazi se u posjetu Hrvatskoj.

Glasoviti škotski povjesničar i novinar te jedan od najznačajnijih britanskih stranih dopisnika gostovat će u Zagrebu (16. svibnja), Rijeci (18. svibnja), Malom Lošinju (19. svibnja). 

Na svojim predavanjima će predstaviti svoju iznimno hvaljenu i nagrađivanu knjigu ‘Crno more’ koja priziva kulturu, povijest i politiku nestabilnog područja Crnoga mora.

Pisac knjigu započinje pričom o poluotoku Krimu, a u nastavku objašnjava povijest jednoga od najzanimljivijih i najturbulentnijih europskih prostora…

Neal Ascherson (Edinburgh, 1932.) škotski je povjesničar i novinar te jedan od najznačajnijih britanskih stranih dopisnika. Završio je studij povijesti na Kraljevskom koledžu Sveučilišta Cambridge kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji, a njegov mentor, ugledni britanski povjesničar Eric Hobsbawm, ustvrdio je jednom prilikom da je Ascherson bio “vjerojatno najbolji student kojega je ikada poučavao“. Unatoč tome Ascherson je odbio akademsku karijeru kako bi se mogao baviti novinarstvom, kojemu je posvetio više od pola stoljeća svoje karijere.

Novinarstvom se počeo baviti sredinom 1950-ih, a prvi ozbiljan angažman dobio je 1959. kao dopisnik dnevnog lista The Scotsman iz “zemalja Commonwealtha“, da bi već sljedeće godine postao dopisnik uglednog nedjeljnog tjednika Observer, za koji je izvještavao o događajima iz gotovo cijeloga svijeta: od nemirnih i ratom zahvaćenih afričkih i azijskih postkolonijalnih zemalja, ali i europskih zemalja “Istočnog bloka“ (Istočna Njemačka, Čehoslovačka, Mađarska, Poljska…), izravno svjedočeći nizu burnih događaja poput Alžirskog rata za nezavisnost, Praškoga proljeća 1968., Svibanjskim prosvjedima u Parizu 1968., Pinochetovu vojnom udaru u Čileu 1973., postavši tako jedan od najpoznatijih svjetskih dopisnika toga vremena.

U međuvremenu je surađivao na scenarijima za nekoliko uspješnih britanskih povijesnih dokumentarnih serija, poput ‘Svijet u ratu’ (The World at War, 1973. – 74.), ‘Španjolski građanski rat’ (The Spanish Civil War, 1983.) i ‘Hladni rat’ (Cold War, 1998.).

Osim knjige ‘Crne more’ (The Black Sea, 1995.), koja je 2016. prevedena i na hrvatski jezik te objavljena u izdanju VBZ-a, Ascherson je objavio još nekoliko publicističkih knjiga, među kojima su najznačajnije: The King Incorporated (1963.), The Polish August: the Self-limiting Revolution (1981.), Stone Voices: the Search for Scotland (2002.) i Games with Shadows (2013.). Godine 2017. objavio je i svoj romaneskni prvijenac, ‘The Death of The Fronsac’.

Raspored gostovanja Neala Aschersona u Hrvatskoj:

Zagreb

Srijeda, 16. svibnja 2018. u 19 sati,
Književni klub Booksa (Martićeva 14d)

Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina i urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Ervin Felić.

Rijeka

Petak, 18. svibnja 2018. u 19 sati,
Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)

Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina i urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Ervin Felić.

Mali Lošinj

Subota, 19. svibnja 2018. u 20 sati,
Atrij Muzeja Apoksiomena (Riva lošinjskih kapetana 13)

Uz autora knjige Neala Aschersona o knjizi će govoriti urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Tamara Derokov.

Komentiraj