Povjerenstvo za sukob interesa provjerit će imovinsku karticu Ive Žinića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provest će postupak redovite provjere imovinskih kartica sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, u dijelu koji se odnosi na nekretnine, prenosi N1.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, podsjetimo, potvrdio je u nedjelju kako je kuća u Glini u kojoj s obitelji živi župan Žinić u državnom vlasništvu, iako je Žinić u imovinskoj kartici naveo da je kuću dobio darovnim ugovorom.

Žinić: “Nema tu ništa sumnjivo”

Sam Žinić u ponedjeljak je za HRT rekao da u toj kući živi posve legalno. “Uz sve ove probleme s potresom kuća je postala glavna tema. Ja se u ovoj kući nalazim od oslobođenja grada, gdje smo kao i preko 2000 drugih obitelji dobili kuću na korištenje, a kasnije dobili mogućnost da kao hrvatski branitelj dobijem tu kuću u darovanje. Slijedom okolnosti, promjenom zakona i pravila, to se nije dogodilo i sad sam se našao u neprilici”, kazao je Žinić.

Dodao je da je u državnoj kući, u kojoj živi besplatno, posve legalno te vjeruje kako će se sve ubrzo razjasniti jer, kako je rekao, nema ništa sumnjivo. “U tih 25 godina dobio sam jednu trećinu roditeljske kuće u Marinbrodu. Ja se u ovoj kući nalazim potpuno legalno. Kao i u aferi s obnovom, tako će se i ovo razjasniti jer nema ništa sumnjivo. Nisam dobio nikakvo negativno rješenje”, rekao je dodajući da se u istoj situaciji nalazi dvjestotinjak obitelji s područja Gline.

Središnji državni ured potvrdio da je kuća u državnom vlasništvu

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u nedjelju je potvrdio da je kuća u kojoj živi Žinić u državnom vlasništvu. Ured je je nakon donošenja novog zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima pokrenuo postupke utvrđivanja prava na stambeno zbrinjavanje onima koji su kuće u državnom vlasništvu koristili u zadnjih pet godina, što je slučaj i sa županom Žinićem.

“Budući da je u postupku revizije utvrđeno da gospodin Žinić nema utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje aktom prednika Središnjeg državnog ureda, već je u posjed bio uveden temeljem rješenja Komisije za privremeno preuzimanje i korištenje imovine, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je 30. listopada 2019. uputio Uredu državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja prava na stambeno zbrinjavanje obitelji Žinić po službenoj dužnosti”, navodi se u priopćenju.

Navode i kronologiju što se s kućom u kojoj Žinići žive događalo od 1995. do danas.

Predmetna nekretnina u Glini, Runjaninova 7 u vlasništvu je Republike Hrvatske, što se može utvrditi uvidom u zemljišne knjige. Ista je obitelji Žinić dana na korištenje rješenjem Komisije za privremeno preuzimanje i korištenje imovine od 14. travnja 1995., a temeljem Zakona o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom. Predmetnu nekretninu, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) je 31. prosinca 1999. godine kupila za račun Republike Hrvatske u svrhu povrata privatne imovine i stambenog zbrinjavanja.

Budući da je u vrijeme kupnje obitelj Žinić prebivala u toj kući, s istom je APN sklopio 18. siječnja 2000. godine ugovor o najmu, u skladu s tada važećim pravnim propisima. Ugovor je bio na snazi sve do 27. listopada 2008. godine kada je raskinut, a predmetna nekretnina dana je na raspolaganje tadašnjoj Upravi za područja posebne državne skrbi u okviru Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, budući je ta Uprava bila nadležna za područja posebne državne skrbi.

U priopćenju navode i kako je Ivo Žinić, kao hrvatski branitelj, 2005. godine, na temelju Uredbe o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata podnio zahtjev za darovanje obiteljske kuće u državnom vlasništvu.

Tim je kao i ostali branitelji stekao pravo na oslobađanje plaćanja najamnine do prijenosa vlasništva.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske iz 2017. Središnji državni ured dobio je ovlast da otpiše potraživanja s naslova najma na područjima posebne državne skrbi zbog čega je pokrenuta sveobuhvatna revizija kuća i stanova u državnom vlasništvu.

Nakon donošenja novog Zakona o stambenom zbrinjavanju iz 2019. utvrđivanje prava na stambeno zbrinjavanje omogućeno je pravo na stambeno zbrinjavanje onima koji su kuće koristili kroz pet prethodnih godina što je slučaj i s obitelji Žinić.

U priopćenju se zaključuje da je Žinićev predmet sada na postupanju u Uredu državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Inače, uredi državne uprave zadnjom su mini-reformom prebačeni u nadležnost županija.

Iz Središnjeg ureda poručuju i kako će odluka u Žinićevu slučaju ovisiti o sadržaju akta koji donese taj ured.

Navode i kako su na isti način pokrenuli i postupke u još 523 slučaja od kojih je 177 riješeno pozitivno i 64 negativno.

Komentiraj