Povjerenstvo za sukob interesa primilo tri prijave protiv premijera Andreja Plenkovića

EPA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je tri prijave protiv premijera Andreja Plenkovića.

U prvoj prijavi riječ je o Plenkovićevom imenovanju Igora Pokaza, njegova vjenčanog kuma, na mjesto veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske. Plenkovića je, podsjetimo, prijavio Mostov Miro Bulj smatrajući da je veleposlaničko mjesto u Londonu dobio preko kumske veze. Pokaz je dugogodišnji diplomat, ranije je bio veleposlanik u Moskvi, no prije isteka mandata 2014. godine iznenada je dao ostavku jer je htio nastaviti karijeru u privatnom biznisu. Oko imenovanja veleposlanika moraju se usuglasiti predsjednica i premijer. Povjerenstvo će odlučiti hoće li pokrenuti postupak zbog ovog, kao i još dva slučaja.

U drugoj je premijer prijavljen sa svojim ministrom turizma Garijem Cappellijem – zbog sestrične, potvrđeno je Indexu u Povjerenstvu. Cappelli je kao predsjednik Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice imenovao Neru Miličić, sestričnu dužnosnika Andreja Plenkovića, koji mu je izravno nadređen, na mjesto voditeljice Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj. Plaće voditelja HTZ-ovih ureda u inozemstvu iznose više od 3.000 eura i imaju niz povlastica, kao što je plaćanje stanarine. Nera Miličić je kći Marka Raosa, brata Plenkovićeve majke Vjekoslave Raos. I ujaka iz treće prijave.

U trećem slučaju prijavljeni su premijer i ministar energetike Tomislav Ćorić koji je imenovao Marka Raosa, Plenkovićeva ujaka za člana Upravnog vijeća ustanove Park prirode Biokovo. Raos je na prošlim izborima postao vijećnik HDZ-a u Makarskoj. Prvo je najavljivao da će se natjecati kao neovisni kandidat na lokalnim izborima da bi na kraju osvanuo drugi na listi nećakove stranke, piše Index.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije u četvrtak pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog korištenja vladina zrakoplova pri službenoj posjeti proslavi blagdana sv. Duje i Dana Grada Splita, kao ni protiv ministara Tomislava Ćorića i Gorana Marića.

Povjerenstvo je odlučilo kako premijer Plenković nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa kada je u Vladinim zrakoplovom u nedjelju, 7. svibnja otputovao u Split na proslavu blagdana sv. Duje i Dana Grada Splita.

Izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek rekao je kako je Plenković u Split otputovao na poziv vladine povjerenice za Grad Split Branke Ramljak te splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Marina Barišića na proslavu blagdana sv. Duje i Dana Grada Splita.

Premijer se, naveo je, žurio u Split jer je ranije toga dana nazočio predstavljanju HDZ-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Drage Prgometa u dvorani “Vatroslava Lisinskog”.

Napominjući kako je premijer dužnosnik koji ima pravo korištenja vladinog službenog zrakoplova, Ivanjek je rekao i da ga je Plenković imao pravo koristiti za službeno putovanje. Također, pojasnio je, Plenkovićevo ranije sudjelovanje na stranačkom skupu ne može se promatrati u smislu ograničavanja njegova prava na korištenje vladina zrakoplova.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak niti protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, tada ministra rada i mirovinskog sustava, koji je 10. svibnja 2017. u prostorijama Središnjice HDZ-a održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o rezultatima na tržištu rada i isplatama zaostalih mirovina pripadnicima HVO-a.

Povjerenstvo smatra da ministar Ćorić, kada je u stranačkim prostorijama u jeku lokalnih izbora, na kojima nije sudjelovao, iznosio uspjehe svog ministarstva nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. To pitanje je, ocjenjuje Ivanjek, više usmjereno prema Državnom izbornom povjerenstvu ili saborskom Etičkom povjerenstvu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak niti protiv ministra državne imovine Gorana Marića zbog činjenice da je Ministarstvo kulture otkupilo njegovu knjigu “Slom lažnog proroštva”, koju je izdala izdavačka kuća “Scriptum temporis” u vlasništvu Marićeva sina.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako se iz odluke Kulturnog vijeća Ministarstva kulture, kojem je tada na čelu bio Zlatko Hasanbegović, vidi kako to nije jedina otkupljena knjiga niti je iznos od 13.000 kuna bio najveći iznos u odnosu na druge otkupljene knjige.

Uz to, iz priloženih dokumenata nije vidljivo da je ministar Marić na bilo koji način koristio svoj položaj na odluku bilo kojeg člana Kulturnog vijeća niti ministra Hasanbegovića.

Komentiraj