Povjerenstvo traži Bandićevu ispriku zbog seksističke izjave prema novinarki

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba održalo je telefonsku sjednicu izglasavši zaključak o seksističkoj izjavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića upućenoj novinarki N1 televizije Matei Dominiković.

Podsjetimo, Dominiković je gradonačelniku postavila niz pitanja o GUP-u, memorandumu o razumijevanju vezanom za tzv. zagrebački Manhattan te o diplomatskim odnosima Srbije i Hrvatske, a Bandić joj je odgovorio: “Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno”.

Zaključak Povjerenstva prenosimo u cijelosti:

“Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba oštro osuđuje seksističku izjavu gradonačelnika Milana Bandića upućenu novinarki N1 televizije, Matei Dominiković 27. kolovoza 2019. godine tijekom obilaska obnovljene staze na “Mladosti”.

Na pitanja novinarke N1 televizije Matee Dominiković o aktualnim zagrebačkim temama gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je uvredljivim i seksističkim riječima: “Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.”

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba traži od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića da uputi isprike novinarki za neprimjereno ponašanje i da ubuduće ne koristi izjave u kojima se omalovažavaju novinarke.

Njegov ležeran način komuniciranja u javnosti ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo ponašanje prema ženama, novinarkama koje rade svoj novinarski posao, bez obzira što pitanja ponekad mogu biti provokativna.

Ističemo da je seksizam, osobito u javnom prostoru prepreka ostvarivanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca kao temeljne sastavnice demokratskog društva za koju se ovo Povjerenstvo posebno zalaže”, stoji u zaključku koji je većinom glasova usvojen te će danas biti poslan zagrebačkom gradonačelniku.

Komentiraj