HINA

POVJERENSTVO “Tolušić nas nije kontaktirao”

Ministar Tomislav Tolušić je tijekom pojašnjavanja statusa i veličina svojih nekretnina napomenuo da je mišljenje zatražio i od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

No, Povjerenstvo je demantiralo ministrove tvrdnje.

Ministar Tolušić se s povjerenstvom nije konzultirao pri upisu kuće u imovinsku karticu, nego ih je kontaktirao tek jučer. “Nastavno na vaš upit obavještavamo vas da je ministar Tomislav Tolušić jučer kontaktirao Povjerenstvo telefonskim putem, a zatražio je i pisanim putem mišljenje o načinu na koji bi trebao određene nekretnine navesti u imovinskoj kartici. Osim navedenog, Povjerenstvo nema evidentirano da je dužnosnik u nekom prethodnom razdoblju tražio mišljenje Povjerenstva koje bi se odnosilo na imovinsku karticu”, javila je Telegramu glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić. Dakle, Povjerenstvo ne zna ništa o navodnim konzultacijama koje je Tolušić s njima obavio pri upisu kuće u imovinsku karticu.

Prema tumačenju Povjerenstva, dužnosnici u imovinskim karticama moraju navesti sve nekretnine koje posjeduju. “Kad je riječ o kući s okućnicom, dužnosnici su obvezni kao vrstu nekretnine navesti „kuća s okućnicom“ te navesti ukupnu površinu okućnice. Pritom nije nužno navoditi svaki pojedini objekt koji je izgrađen na toj okućnici, međutim dužnosnici moraju voditi računa da u rubrici o približnoj tržišnoj vrijednosti nekretnine prikažu vrijednost nekretnine koja uključuje sve eventualne objekte sagrađene na istoj. Ministar Tolušić u svojoj imovinskoj kartici uopće nije prijavio okućnicu nego samo kuću, i to jednu.”

Druga opcija koja je također prihvatljiva Povjerenstvu jest da dužnosnici zasebno prijave samo zemljište, a zasebno svaki pojedini izgrađeni objekt na istom”, pojasnili su iz povjerenstva, javlja televizija N1.

Komentiraj