EPA/STEPHANIE LECOCQ

Povjerenik za klimu EU-a Canete podupire samo snažan dogovor u Parizu

Europska unija će poduprijeti UN-ov dogovor da se ograniči globalno zatopljenje samo ako je sporazum pravno obvezujući i uključuje redovite provjere kako bi se osigurala njegova provedba, rekao je u četvrtak europski povjerenik za klimu.

Sa samo 10 dana predviđenih za formalne pregovore prije nego započnu ključni razgovori u Parizu 30. studenoga pripreme se odvijaju veoma sporo, ocjenjuje agencija Reuters.

Tehnički posao na smanjivanju nezgrapnog teksta dugog 80 stranica već kasni, a velika gospodarstva poput Indije i Saudijske Arabije još uvijek nisu obećala da će smanjiti emisije stakleničkih plinova koje se krive za globalno zatopljenje.

Europski povjerenik za klimu i energetiku Miguel Arias Canete pozvao je te vlade i druga “ključna gospodarstva G20” da bez odgode daju obećanja Ujedinjenim narodima i rekao kako se tehnički posao mora ubrzati da bi išao u korak sa snažnom političkom voljom.

 

  • Govoreći o zabrinutosti da bi dva najveća svjetska zagađivača, Kina i Sjedinjene Države, mogli dominirati razgovorima u Parizu on je rekao kako EU ne može prihvatiti dogovor “na temelju minimalne razine međusobnog dogovora”.

 

“To mora biti ambiciozan sporazum. Postavio sam naše prioritete i borit ćemo se za njih”, rekao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Arias Canete je postavio prioritete kao zakonske uvjete, provjera svakih pet godina, jasne odredbe o provedbi i privremeni cilj o smanjenju globalnih emisija za 60 posto do 2050. u odnosu na 2010., kao i cilj da se do 2100. emisije stakleničkih plinova praktički smanje na nulu.

Dok su EU i zemlje u razvitku među onima koji traže međunarodno obvezujući tekst, drugi poput Sjedinjenih Država žele provedbu samo na nacionalnoj razini.

UN-ove klimatske pregovore progoni sjećanje na neuspjeli summit u Kopenhagenu 2009., zadnji pokušaj da se postigne globalni klimatski dogovor.

Arias Canete je rekao kako pariški razgovori trebaju biti drugačiji i dovesti za stol zemlje koje predstavljaju najmanje 80 posto svjetskih emisija, a ne neki mali klub.

EU je prva među velikim gospodarstvima dala obećanje o emisijama u ožujku obećavši da će smanjiti emisije za najmanje 40 posto do 2030. u odnosu na razinu iz 1990.

Za sada globalna obećanja za smanjenje emisija stakleničkih plinova su ispod razina potrebnih da se globalno zatopljenje ograniči na 2 stupnja Celzija iznad predindustrijskog doba.

Komentiraj