POVJERENICA VESTAGER: EU budno prati dodjelu državne pomoći posrnulim bankama

FaH

Regulatori u Europskoj uniji budno prate potpore koje vlade zemalja članica dodjeljuju posrnulim bankama kako bi im time ne bi omogućile nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju, poručila je u petak europska povjerenica za tržišno natjecanje.

“Moramo pažljivo analizirati pomoć bankama. Cilj je naših propisa o državnoj pomoći upravo da državna potpora ne bude zamjena za ulaganja privatnog sektora i da pojedinim kompanijama ne osigura nepravednu korist”, istaknula je povjerenica Europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager na konferenciji u talijanskom gradu Firenci.

Vestager nije poimence navela nijednu banku na konferenciji u organizaciji Međunarodnog udruženja odvjetnika (International Bar Association – IBA).

Njezine poruke sudionicima konferencije vremenski su se podudarile s nastojanjima talijanske banke Monte dei Paschi da se riješiti golemog tereta loših zajmova bez izravne pomoći talijanske države, napominje Reuters.

Italija također muku muči s prodajom banaka Marche, Etruria, CariChieti i CariFerrara kako bi spasila makar dio od 3,75 milijardi eura koliko su ostali talijanski zajmodavci dali za njihovo spašavanje.

Upućeni izvori kazali su da su zainteresirane strane predale ponude niske vrijednost zbog bojazni da će banke morati dodatno otpisati problematične zajmove.

Vlade zemalja EU-a proteklih su osam godina zbog financijske krize u banke ubrizgale milijarde eura novca poreznih obveznika. Zajmodavci su pak morali prodati imovinu koja ne pripada njihovoj temeljnoj djelatnosti, obustaviti isplatu dividende a dobili su i zabranu akvizicija  – sve kako bi EU dozvolio državama da im priskoče u pomoć, podsjeća Reuters.

Komentiraj