Povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka

U četvrtak, 23. ožujka u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala otvorena je gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar “Nin i novac: povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka”.

Voditeljica Odjela za arheologiju Helena Puhara otvorila je izložbu, a kustosica Jelena Beželj opisala je kako je došlo do suradnje Muzeja i galerija Konavala i Arheološkog muzeja Zadar. Autor izložbe, kustos pri Arheološkom muzeju Zadar i voditelj Odjela “Muzej ninskih starina”, Vladimir Kusik ukratko je predstavio izložbu i nakon otvorenja napravio stručno vodstvo u kojem je proveo okupljene kroz 61 primjerak novca koji ne predstavlja samo novac već i bogatu prošlost područja Nina i okolice.

Izložba Nin i novac uz pomoć jednog od najmanjih arheoloških nalaza publici prikazuje niz različitih tema iz prošlosti. No, osim povijesnih zbivanja koja su oblikovala područje ne samo sjeverne Dalmacije nego i zapadne i srednje Europe, kroz novac se obrađuju i posve lokalne teme, kao što je svakodnevni život dobrostojećeg Hrvata iz Nina u 9. stoljeću.

Izložba je otvorena do 7. lipnja 2023. godine.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner