Screenshot/Facebook

Povijest češkog dizajna na Zagreb Design Weeku

Stoljetna tradicija češkog dizajna premijerno će u Hrvatskoj biti predstavljena na izložbi u okviru ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka, koji će se održati od 11. do 20. svibnja u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Pod nazivom “Priča o češkom dizajnu – Od kubizma do XXI stoljeća” ta je izložba nastala u povodu 100 godina osnutka čehoslovačke republike, a njome se i proslavio dizajn svakodnevnih predmeta koji su pratili ljude u Čehoslovačkoj i Češkoj tijekom proteklog stoljeća.

“Izložba nudi pogled u čehoslovačku i češku prošlost kroz prizmu dizajna, nudi nam pogled na društveno uređenje države i interese njezinih stanovnika”, najavili su organizatori.

Posjetitelji će se imati priliku uvjeriti u kvalitetu češkog dizajna, utemeljenu na umjetničko – obrtničkom radu, češkoj inovativnosti i tradicionalno kvalitetnim materijalima,  zbog čega se proslavio diljem svijeta.

Izložba će svjetsku premijeru imati na najvećem svjetskom festivalu dizajna, Milano Design Week, koji se održava od 17. do 22. travnja, potom odlazi u poljski Muzej dizajna, nakon čega dolazi u Zagreb.

Od lipnja do rujna bit će predstavljena i na mjestu samog proglašenja samostalne Čehoslovačke – u palači Veleposlanstva Republike Češke u Parizu. Nakon toga gostuje u Helsinkiju, Sofiji, Budimpešti, Bratislavi, Beču i Münchenu.

Zagreb Design Week je najavio i kako će se na ovogodišnjem izdanju predstaviti multidisciplinarni kolektiv “Na_Oko”, koji se bavi promicanjem kulture hrane i dizajna.

Članice kolektiva, Katia Abramović (producentica), Ana Bjelić (arhitektica), Ema Gerovac (dizajnerica) i Dora Kodrić (arhitektica) stvaraju multisenzorne projekte nastojeći povezati dizajn i hranu u komunikacijski alat i stvarati nova iskustva kroz medij hrane.

Rade različite projekte koje povezuju medij  hrane, od vizualnih identiteta i interijera, preko raznih proizvoda do instalacija i organizcija gastronomskih događanja.

Kako je najavljeno, nakon pozitivnih reakcija na prošlogodišnju instalaciju tijekom Zagreb Design Weeka,  kolektiv će i ove godine dizajnirati satiričnu, interaktivnu, instalaciju pod nazivom “Banana republic” koja je nastala iz želje da se kroz hranu prikaže hrvatski identitet.

Nekadašnji Tjedan dizajna Zagreb, najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu, od ove godine nosi ime Zagreb Design Week i svoje peto izdanje priredio je na temu “Suvremeno/Svevremeno” kojom propituje trajanje dizajnerskih rješenja – od klasika dizajna koji su uvijek aktualni do dizajna koji je nestao ubrzo po nastanku.

Tjedan donosi brojne izložbe, predavanja, radionice, panele i filmske projekcije na temu dizajna, a market će i ove godine ugostiti pedesetak dizajnera i tvrtki koji će posjetiteljima ponuditi svoje proizvode, od mode do namještaja.

Zagreb Design Week organizira Scuderia Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom grada Zagreba i partnerstvom s Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

Komentiraj