Dva mjesta bolnog sjećanja, dva povijesna posjeta puna simbolike: sedam mjeseci nakon posjeta Baracka Obame Hirošimi, Shinzo Abe odlazi u Pearl Harbor kako bi istaknuo snagu savezništva između Tokija i Washingtona.

Američki predsjednik u tome vidi snažnu ilustraciju “moći pomirbe” između dvije zemlje, nekad “gorljivih suparnika”. Japanski premijer uvjeren je da ta slika može biti izvor nade za svijet.

Dvojica čelnika sastat će se u utorak u Honoluluu, na Havajima, oko 4000 kilometara od Kalifornije i 6500 kilometara od japanskog arhipelaga. Za Baracka Obamu, na odlasku, “50. savezna država” ima poseban značaj. Ondje se rodio i proživio veći dio djetinjstva i mladosti.

Zajedno će otići do memorijalnog centra USS Arizona, 75 godina nakon neočekivanog napada japanskog zrakoplovstva koji je ubrzao uključivanje SAD-a u Drugi svjetski rat.

Spominjući taj napad izvršen 7. prosinca 1941., koji je isplanirao general Isoroku Yamamoto, Franklin D. Roosevelt govorio je o “danu sramote”.

Od oko 2400 Amerikanaca koji su smrtno stradali u Pearl Harboru, gotovo polovica je poginula u nekoliko sekundi na palubi USS Arizona kad je bomba pogodila brodsko skladište municije.

Kao ni Baracku Obami u svibnju u Hiroshimi, cilj Shinza Abea nije preispitivanje odluka donesenih prije tričetvrt stoljeća ili isprika. Radi se o odavanju počasti žrtvama, poticanju na razmišljanje o povijesti i okretanju budućnosti.

“To je u neku ruku epilog razgovora između dvije zemlje o prošlosti i ratu”, ocjenjuje Sheila Smith iz Vijeća za vanjske odnose. I šalje poruku pomirenja “koja je važna za regiju”.

Obama je 7. prosinca, na obljetnicu napada na Pearl Harbour, pohvalio snažan savez između Sjedinjenih Država i Japana, “najljućih neprijatelja koji su postali najbliži saveznici”.

“Nestrpljivo očekujem odlazak u memorijal USS Arizona u Pearl Harbouru krajem mjeseca s japanskim premijerom Shinzo Abeom”, napisao je tada Obama u priopćenju.

“Taj povijesni posjet će biti počast snazi pomirenja”, dodao je i naglasio da su dvije bivše neprijateljske zemlje sada vezane na način koji je prije 75 godina bila nezamisliv i da će nastaviti surađivati na izgradnji mirnijeg i sigurnijeg svijeta.

Kada je Obama 27. svibnja posjetio Hirošimu, zagrlio je jednog preživjelog iz nuklearnog napada i pozvao na izgradnju svijeta bez atomskog oružja.

Komentiraj