POVIJESNI POSJET Castro primio Obamu u Palači revolucije

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsjednik Barack Obama danas je započeo povijesni trodnevni posjet Kubi. Obama je prvi američki predsjednik koji je posjetio Kubu od revolucije 1959. godine. Obama je poručio kako je pred Kubom promjena te kako kubanski predsjednik to razumije.

Dvojica će se predsjednika sastati kako bi razgovarali o trgovini, a nakon sastanka če održati zajedničku konferenciju za novinare. Obama i Castro susreli su se i rukovali u Palači revolucije u Havani uoči početka bilateralnih razgovora, prenosi BBC.

Desetljeća neprijateljstva između susjeda koji su na suprotnim stranama političkog spektra raspršila su se nakon što su Obama i Castro objavili dogovor potkraj 2014. o završetku zastoja koji datira još do Hladnog rata.

Diplomatske su veze obnovljene u srpnju, te su malo pomalo pale i druge prepreke suradnji. Prošli tjedan je SAD ukinuo ograničenja za putovanja na Kubu, uključujući i to da je dopustio američkim građanima da posjete zemlju u grupnim edukativnim putovanjima i ublažio ograničenja u bankarskim uslugama.

Nedavno je obnovljena i poštanska služba pa pisma ne trebaju više biti slana preko triju zemalja.

Obamin posjet ne uključuje sastanak s Castrovim bratom Fidelom, 89-godišnjim revolucionarom koji je vodio komunističku zemlju desetljećima nakon revolucije. Fidel Castro je neprekidno izražavao neprijateljstvo prema SAD-u, koji je 1961. nametnuo embargo njegovoj zemlji.

Komentiraj