POVIJESNI LET Poletio prvi komercijalni let iz SAD-a prema Kubi, nakon više od 50 godina

EPA/CRISTOBAL HERRERA

Prvi put nakon više od 50 godina, u srijedu je s Floride poletio prvi komercijalni let prema Kubi, prenosi Business Insider. Posljednji je to korak u zatopljenju odnosa ove dvije države.

Zrakoplov kompanije JetBlue Airways poletio je iz Fort Lauderdalea na Floridi prema Santa Clari, gradu u središtu Kube poznatom po spomeniku Che Guevari. Među 150 putnika bili su američki ministar prometa Anthony Foxx, glavni direktor zrakoplovne kompanije Robin Hayes i mnogi drugi dužnosnici te novinari.

Kuba i SAD su u prosincu 2014. godine počeli s normalizacijom odnosa, nakon 18 mjeseci tajnih pregovora. U neprijateljskim odnosima bili su više od pedeset godina, otkako je Fidel Castro svrgnuo diktatora Fulgencija Batistu kojeg je podržavao SAD revolucijom 1959. kojom je u zemlju uveden komunizam.

Dvije su zemlje obnovile diplomatske odnose, ali još uvijek nije ukinut trgovinski embargo prema Kubi. Američki državljani još ne smiju posjećivati Kubu kao turisti, iako već dugo postoje izuzeća od te zabrane koja se kreću od obiteljskih do poslovnih, kulturnih, vjerskih i obrazovnih putovanja. Obamina administracija dodatno je ublažila ta ograničenja.

Komentiraj