“Povijesna pobjeda” Zelenih na lokalnim izborima u Francuskoj

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pretrpjela je poraz u drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju, dok su Zeleni slavili pobjedu u nekoliko velikih gradova, izvijestio je Reuters.

“To je nevjerojatan zeleni val, povijesna pobjeda”, ocijenila je rezultate izbora Yannick Jadot, zastupnica u Europskom parlamentu francuske stranke Europa ekologija – Zeleni.

Macron se nadao da će njegova stranka dobiti podršku u gradovima diljem Francuske, ali to se nije dogodilo: Zeleni, koje je podržala ljevica, odnijela je tako snažnu pobjedu da bi Macrona mogli prisiliti da reformira vladu.

Socijaldemokratska gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo tako je proglasila pobjedu, uz podršku stranke Europa ekologija – Zeleni, koja je širom zemlje ostvarila izvrstan rezultat.

Odaziv birača bko je tek oko 40,5 posto.

Rezultati izbora mogli bi natjerati Macrona da se više posveti ekološkim temama, što Zeleni zahtijevaju, ocjenjuje Reuters, navodeći riječi direktora istraživačke grupe koji tvrdi da Macron na tom području “nije učinio gotovo ništa”.

Komentiraj