Povijesna akcija iskorjenjivanja dječje paralize – kako Rotary mijenja svijet

Rotarijanci iz svih krajeva svijeta s partnerima privode kraju veliku akciju iskorjenjivanja dječje paralize (polio). Rotary International šestu godinu zaredom 24. listopada organizira World Polio Day kako bi se još jednom pridala pozornost ovom velikom projektu i usmjerile sve aktivnosti za potpuno iskorjenjivanje te bolesti. Tijekom 1985. godine Rotary je pokrenuo svoj PolioPlus program, prvu globalnu inicijativu usmjerenu masovnom cijepljenju djece kako bi se eliminirala dječja paraliza. Prije 30 godina akcija je osnažena: s partnerima pokrenuta je akcija Global Polio Eradication Initiative (GPEI) kako bi se naša civilizacija sustavno uhvatila ukoštac s tom raširenom bolesti, od koje je godišnje obolijevalo više od 350.000 djece diljem svijeta.

Do sada je Rotary sa svojim partnerima, vladama i organizacijama organizirao cijepljenje više od 2,5 milijardi djece u 122 zemlje, čime se broj slučajeva dječje paralize smanjio 99,9 posto. Rotarijanci svijeta donirali su dosad više od 1,7 milijardi dolara i nebrojene volonterske sate. Osim toga, inicijativa Rotaryja potaknula je brojne države da pomognu svojim prilozima programu iskorjenjivanja dječje paralize: tako je prikupljeno dodatnih 7,2 milijarde dolara. Ove godine virusom dječje paralize zaraženo je 19 djece u samo dvjema zemljama, a 2017. godine zabilježeno je 37 slučajeva, pa se može kazati da se skupno predano djelovanje u ovoj misiji bliži kraju.

Da bi se iskorijenila dječja paraliza, mora se zaustaviti prijenos virusa u dvjema zemljama: Afganistanu i Pakistanu. Također se moramo pobrinuti da sve ostale zemlje budu bez novih slučajeva dječje paralize dok ne budemo sigurni da se više nikad neće pojaviti. U 60 visokorizičnih zemalja još uvijek se provode velike kampanje za cijepljenje djece kako se ne bi pojavili novi slučajevi.

Guverner Distrikta 1913 Hrvatska, Darko Tipurić, naglasio je: „Potrebno je učiniti posljednji veliki napor kako bi se zauvijek iskorijenio polio. Hrvatski rotarijanci sudjeluju u ovom projektu i tako aktivno obilježavaju 90. godinu rotarijanstva u Hrvatskoj. Svi naši rotarijanci, njih 1450 iz svih 55 klubova Distrikta 1913 Hrvatska, dali su svoj doprinos vlastitom donacijom u Polio Fund i organizacijom brojnih akcija i događaja kako bi se prikupili dodatni prilozi za borbu protiv dječje paralize i prigodno obilježio World Polio Day“.

Kad je riječ o dječjoj paralizi, to je bolest koja pogađa isključivo djecu mlađu od pet godina i nema joj lijeka, ali se može spriječiti cijepljenjem. Protiv te bolesti valja se boriti zato što će to poboljšati živote – 16 milijuna ljudi danas može hodati, a mogli su biti paralizirani. To je ulaganje u budućnost – da dječja paraliza nije iskorijenjena, svake godine bilo bi stotine tisuća oboljele djece diljem svijeta. Iskorjenjivanje te bolesti unaprijedit će zdravlje djece i uštedjeti novac jer će svijet bez dječje paralize globalnoj ekonomiji uštedjeti najmanje 40-50 milijardi dolara u troškovima za zdravstvo u sljedećih 20 godina. Iskorjenjivanje dječje paralize jedno je od najznačajnijih dostignuća javnog zdravstva u povijesti, a dječja paraliza, nakon boginja, postat će druga bolest koja je eliminirana.

Komentiraj