Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je u ponedjeljak u Zagrebu povelje zahvalnosti domaćim i stranim političarima koje smatra najzaslužnijima za stvaranje i međunarodno priznanje Hrvatske u jeku rata za neovisnost nakon raspada bivše Jugoslavije 1991.

Hrvatsku je 15. siječnja 1992. priznalo svih dvanaest članica tadašnje Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Vatikan u tom odigrala ključnu ulogu, taj je dan uspostavila diplomatske odnose sa Zagrebom.

Visoka priznanja dobili su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, branitelji, prva višestranačka vlada nacionalnog jedinstva, Sveta Stolica, bivši njemački kancelar Helmut Kohl i nekadašnji šef njemačke diplomacije Hans Dietrich Genscher.

Bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock, britanska premijerka Margaret Tacher, talijanski predsjednik Francesco Cossiga, slovenski i mađarski premijer Alojz Peterle i Jozsef Antall te filozof Alain Finkelkraut također su među dobitnicima povelje koje su na svečanosti u predsjedničinu uredu uručene članovima njihovih obitelji ili veleposlanicima njihovih zemalja.

Grabar-Kitarović je rekla da je život u samostalnoj državi težnja svakog samosvjesnog naroda, pa i hrvatskog koji je u povijesti bio na granici opstanka, ali je uporno gajio vjeru u ponovnu uspostavu samostalne države.

“Povijesno i prirodno pravo ostvareno je prije 25 godina zahvaljućuju obrani zemlje, koja se temeljila u nacionalnom jedinstvu i odlučnoj državnoj politici na čelu s predsjednikom Tuđmanom”, rekla je.

Istaknula je i zasluge hrvatskih iseljenika te prijatelja Hrvatske u svijetu koji su razumjeli opravdanost borbe za neovisnost dajući 1991. političku i svaku drugu potporu.

“Poseban oslonac imali smo u Svetoj Stolici, Njemačkoj i Austriji koje su prednjačile u naporima za diplomatsko priznanje”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Ratni premijer Franjo Gregurić rekao je da je povelja zahvalnosti prvo priznanje njegovoj vladi nacionalnog jedinstva za “tihi, nenametljivi i stručni radu u ratnim uvjetima”.

Tuđmanu je pripisao najveće zasluge za prvu višestranačku vladu u kojoj su sudjelovale sve parlamentarne stranke i koja je osiguravala novac za vojsku, organizirala smještaj izbjeglica i opskrbu strujom u ratu tijekom kojega su se redovito isplaćivale plaće i mirovine.

“Nemjerljiva je uloga Tuđmana koji je prihvatio veliku koaliciju u terenutku kada je Hrvatskoj jedinstvo bilo neophodno”, istaknuo je Gregurić.

Bivši slovenski premijer Alojz Peterle rekao je da su Hrvatska i Slovenija, priznate istoga dana, tada doživjele vrhunac nakon teškog iskustva rata i borbe za slobodu.

“Zajedno smo doživjeli i dobre i loše trenutke i na vrijednostima slobodnih naroda trebali bi živjeti i u budućnosti. Ako smo preživjeli teške trenutke u ratu, preživjet ćemo i u miru”, rekao je Peterle.

Komentiraj