‘Povećanje’, prvi engleski film proslavljenog redatelja Michelangela Antonionija

Art drama Michelangela Antonionia ‘Povećanje’ (Blowup) priča je o fotografu koji u pozadini povećane snimke nepoznate žene otkrije truplo.

Slavni modni fotograf Thomas (David Hemmings) bavi se, osim modnom, umjetničkom fotografijom socijalne tematike. Jednoga dana, u ne osobito posjećenom londonskom parku, Thomas fotografira muškarca i ženu koji ostavljaju dojam kako se nalaze usred neke ljubavne svađe. Nakon što razvije i poveća fotografije, Thomas primijeti kako se na jednoj od njih, na kojoj je žena sama, kroz grmlje naziru noge nekog leša. Pitajući se što se uistinu zbilo i kako se na fotografiji našao leš, Thomas se vraća na mjesto zločina. U međuvremenu, žena sa fotografije (Vanessa Redgrave) traži od njega negativ…

Film je 12. svibnja 1967. godine na festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom, nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg redatelja i izvornog scenarija, dobitnik Zlatnog globusa u kategoriji najboljeg filma na engleskom jeziku, te godinu kasnije nominiran za nagradu BAFTA u tri kategorije, uključujući onu za najbolji britanski film. Impresivna art-drama s elementima filma detekcije suscenarista i redatelja Michelangela Antonionija temeljena je na kratkoj priči ‘Las babas del diablo’ argentinskog književnika Julija Cortázara, a dijelom je i nadahnuta životom uglednog britanskog fotografa Davida Roystona Baileyja.

Komentiraj