Povećane zatvorske kazne za ratni zločin u Lori: “Nije se dovoljno cijenio broj žrtava”

Visoki kazneni sud povisio je zatvorske kazne nekadašnjim vojnim policajcima osuđenima za ratni zločin u splitskoj ratnoj luci u slučajevima Lora 1 i Lora 2.

Bivšem upravitelju vojnog zatvora pod čijim su se okriljem događali stravični zločini, Tomislavu Duiću, kazna je preinačena na deset godina zatvora s prethodnih osam. Nekadašnji zatvorski čuvar Emilio Bungur iza rešetaka bi trebao odležati osam godina (umjesto ranije dosuđene četiri godine i 10 mjeseci).

Obojica su godinama bili u bijegu. Nakon predaje sudilo im se u još jednom postupku. Osuđeni su za zlostavljanja zatvorenika i pet žrtava. Duić je odgovarao i po zapovjednoj odgovornosti, ali i zbog toga što je vlastitim postupcima dao primjer za maltretiranje zatvorenika. zatvoru.

Visoki kazneni sud zaključio je da je u pravu zamjenica državnog odvjetnika kada tvrdi da je sud preblago odmjerio kazne i precijenio značaj olakotnih okolnosti. Uz otegotne okolnosti nije bilo mjesta primjeni instituta ublažavanja kazne za Bungura, odnosno, odmjeravanju minimalne pojedinačne kazne za Duića.

“Ispravno državni odvjetnik ističe da sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio otegotne okolnosti, i to da su tri ratna zarobljenika uslijed zadobivenih ozljeda preminula u inkriminiranom razdoblju, pri čemu su Bojan Vesović i Vlade Savić bili ročnici, dakle, osobe mlade životne dobi. Nije se u dovoljnoj mjeri cijenio ni broj žrtava, a ni status optuženika koji su hijerarhijski bili nadređeni službenici te su imali veću odgovornost od ostalih okrivljenika.

Ovako odmjerene kazne zatvora nužne su i pravedne kako bi se njima izrazio odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima ovih teških kaznenih djela koja protekom vremena ne zastarijevaju te će utjecati na ostvarenje generalne i specijalne prevencije”, stoji u presudi Visokog kaznenog suda, kako prenosi Dalmatinski portal.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner