FDI Press

POTVRDIO FINANCIAL TIMES Međimurje napogodnija regija za uspješno poslovanje

Jedan od najuglednijih poslovnih listova na svijetu Financial Times, u okviru svog fDI Magazina, publikacije koja analizira globalne aktivnosti u gospodarstvu Međimurju je dodijelilo nagradu najbolje regije u kategoriji stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnosti javne uprave, poticaja i ulaganja u infrastrukturu korištenjem EU fondova.

Na svečanosti u Francuskoj nagradu „Winners Strategy Awards – fDi location županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručili su glavna urednica fDi Magazina Courtney Fingar i urednik izdanja Angus Cushley.

„Ključ vašeg uspjeha je u sinergiji javne uprave, privatnog sektora i stanovništva. Međimurska županija još je jednom na ovaj način i uz dobivanje novog prestižnog priznanja opravdala naziv i imidž najpoduzetnije županije u Hrvatskoj. Sve je to rezultat sustavnog rada, jasne strategije i proaktivne promocije mogućnosti ulaganja. Za ovogodišnji izbor fDi Magazin je analizirao podatke o gospodarskom potencijalu, radnom okruženju, troškovnoj efikasnosti, infrastrukturi i pozitivnom poduzetničkom okruženju u čak 112 lokacija “ – istaknula je Fingar.

Nakon prošlogodišnje nagrade kojom je Međimurje prepoznato kao jedna od Top 10 regija u Europskoj uniji analizirali su se rezultati koji su morali zadovoljiti stroga mjerila za dobivanje novog priznanja i preporuke za stvaranje pozitivnog poduzetničkog okruženja. Prema mjerenim kriterijima kao što je, primjerice, uloga javne uprave, Međimurska županija ima najmanji koeficijent klijentelizma, najniže troškove javnog sektora, najviše ocjene za transparentnost jedinica lokalne i regionalne samouprave, bilježi stopu nezaposlenosti od 5%, najveći izvoz u odnosu na uvoz, bruto dobit gospodarstva veća je za 9,2% te neto dobit za 13,2%, čime su porasli prihodi za 11,8%, a sve to je sastavni dio pozitivnog poslovnog okružja koje je prepoznato od strane Financial Timesa, fDi magazina.

„Ovo priznanje je, prije svega, priznanje svima onima koji stvaraju dodanu vrijednost i najviše doprinose gospodarskim rezultatima. Stanovnici Međimurja su produktivni, vrijedni i marljivi, poduzetnici se trude u vrlo izazovnim uvjetima poslovanja, načelnici i gradonačelnici uspješno privlače sredstva iz EU fondova, a sve je temeljeno na jasnim vizijama, kvalitetnoj strategiji i zacrtanim ciljevima. To mora biti vrednovano i drago mi je što je prepoznato upravo od magazina kao što je Financial Times. No, nećemo stati već to shvaćamo kao izazov da budemo još bolji jer će se nakon Brexita mnoge investicije preusmjeravati prema ostalim zemljama EU i namjeravamo to iskoristiti. Taj proces preseljenja je već počeo, potencijal Međimurja je prepoznat, što dokazuje i nagrada drugu godinu zaredom, stoga se nadam da će i Hrvatska po uzoru na druge zemlje uhvatiti vlak, prepoznati novonastali trenutak i iskoristiti svoju šansu“. – rekao je prilikom uručenja nagrade župan Posavec.

Komentiraj