Potvrđeno: Neće biti kašnjenja, građanima će povrat poreza biti isplaćen do kraja lipnja

Kako se primiče kraj veljače i rok za predaju poreznih prijava mnogi koji su izračunali da su platili više i očekuju povrat poreza na dohodak  razmišljaju o tome hoće li, s obzirom na koronakrizu i smanjen obim gospodarskih aktivnosti, država biti u stanju do kraja lipnja isplatiti razliku preplaćenog poreza i prireza za 2020. godinu. Za skeptične dobra vijest  iz Ministarstva financija –  za Nacional.hr potvrđeno je  da kašnjenja u isplati neće biti. Kažu da će privremena porezna rješenja o utvrđenom godišnjem dohotku te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu, ali i za povrat, poreznim obveznicima biti dostavljanja najkasnije do 30. lipnja 2021., do kada će se uplatiti  i povrat onim poreznim obveznicima koji su preplatili porez i prirez.

Iz Ministarstva financija procjenjuju da će povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za 2020. godinu iznositi oko 2 milijarde kuna. Prošle godine država je za povrat poreza za 2019. morala izdvojiti znatno manji iznos – 1.176.221.254,72 kuna.

Zbog čega će se iznos povrata povećati za više od 800 milijuna kuna? Tu valja podsjetiti da je mladim osobama s godišnjim oporezivim dohotkom do 360.000 kuna od 1.siječnja 2020 smanjen porez i prirez na dohodak od nesamostalnog rada za 100% do 25 godina života te za 50% od 26 do 30 godina života. Po toj osnovi Ministarstvo financija procjenjuje da će povrat poreza i prireza na dohodak koji se odnosi na ove dobne skupine biti oko 700 milijuna kuna. Što se svih ostalih građana u radnom odnosu tiče Ministarstvo procjenjuje da će se povrat kretati u okvirima oko 1,2 milijarde kuna.

 

Igor Soban/PIXSELL

 

Na pitanje koliko je bilo potraživanja s osnove obaveza poreza na dohodak temeljem prijava za poslovnu 2019. godinu, i koji udio tog iznosa je naplaćen iz Ministarstva odgovaraju da je utvrđena obveza za uplatu poreza i prireza na dohodak za 2019. godinu temeljem podnesenih prijava poreza na dohodak iznosila 169.742.049,98 kuna. Ako porezni obveznici nisu dobrovoljno ispunili svoje porezne obveze Porezna uprava je sukladno zakonskim odredbama provela postupak prisilne naplate. Iz Ministarstva procjenjuju da će prihod po ovoj osnovi za 2021. biti u okvirima prošle godine, dakle oko 170 milijuna kuna.

 

 

 

 

Komentiraj