POTVRĐENA SMRT DVOJE TAOCA U LIBIJI Vučić: Ovo je težak dan za našu zemlju, tražit ćemo formalno objašnjenje od SAD-a”

HINA/ TANJUG / TANJA VALIC

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u subotu je potvrdio kako su u Libiji ubijena dvojica otetih Srba, Jovica Stepić i Slađana Stanković, prenosi Blic.

Vučić je kazao kako je najodgovorniji za njihovu otmicu Ahmed Abaši, koji nije pripadnik Islamske države, ali s njima surađuje uz veliku materijalnu korist. Iza njega, pak, stoji druga osoba, protivnik Gadafija, čije ime nije želio otkrivati da ne ugrozi živote drugih državljana Srbije koji se nalaze u Libiji.

“Izražavam najdublju sućut obiteljima ubijenih. Ovo je težak dan za našu zemlju, svi smo ujedinjeni zbog tragične pogibije naših državljana”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ovo je prva velika talačka kriza s kojom se Srbija suočila. “Postupali smo ozbiljno i naši bi ljudi bili oslobođeni da nisu stradali u napadu”, rekao je Vučić dodajući kako je Abaši oteo 700-tinjak Tunižana.

Na pitanje o pregovorima za oslobađanje svojih državljana, Vučić kaže kako je bilo bezbroj posrednika. “Znate koliko sveznajućih posrednika ima, nudili su svakakva čuda. Naša je služba razgovarala sa svim prijateljskim službama, ruskim, američkim. Imali smo važne strateške i taktičke kontakte sa službama Austrije, Češke, Italije… Posljednje konkretne informacije dobili smo od Španjolske 12. veljače, o lokaciji koja je potvrdila ono što smo već znali i tu smo lokaciju provjeravali sa CIA-om i FBI-om”, dodaje Vučić.

Navodi i kako su od američkih obavještajnih službi dobili odgovor da se na toj lokaciji ne nalaze srpski državljani. “Tražit ćemo formalno objašnjenje od SAD-a”, poručuje srbijanski premijer. “Njihova služba nije imala saznanja da se strani državljani nalaze na lokaciji koju su bombardirali. Nažalost, u sukobu drugih ljudi, tuđih interesa, naši su državljali stradali kao strašna kolateralna šteta”, dodaje.

Komentiraj