Potvrđena kazna čelniku ruske oporbe Navaljnom

EPA/EVGENY FELDMAN FOR NAVALNY'S CAMPAIGN

Ruski sud je u srijedu potvrdio kaznu na pet godina zatvora uvjetno zbog pronevjere javnog novca najvećem protivniku Kremlja, Alekseju Navaljnom, što bi ga moglo stajati kandidature na predsjedničkim izborima 2018.

Sud u Kirovu, 900 km istočno od Moskve, odbio je žalbu Alekseja Navaljnog koji je početkom veljače proglašen krivim za pronevjeru oko 400.000 eura u javnoj tvrtki za sječu šume 2009. dok je bio konzultant liberalne vlade u tome gradu.

Bloger i istaknuti borac protiv korupcije koji je odlučio kandidirati se na predsjedničkim izborima planiranim u proljeće 2018., mogao bi biti izbačen iz utrke nakon potvrde kazne, upozorilo je Središnje izborno povjerenstvo.

“Nijedan ruski građanin nema pravo sudjelovati na izborima ako je osuđen na zatvorsku kaznu za teška djela i ako u cijelosti nije odslužio kaznu do dana izbora”, rekla je za agenciju TASS čelnica tog povjerenstva Maja Grišina.

Takva odluka suda “ne utječe” na kandidaturu Navaljnog, ustvrdio je pak na Facebooku Leonid Volkov, njegova desna ruka. “Planiramo privesti kraju naše planove”, dodao je.

Budućnost Navaljnog koji upozorava da je riječ o procesu koji mu je Kremlj montirao kako bi ga uklonio s političke pozornice, nije sigurna. Ona ovisi o tumačenju ustava i izbornog zakona u kojima se kaže da se na izborima može kandidirati svatko tko nije u zatvoru, odnosno da svaki kandidat mora u cijelosti odslužiti kaznu, uvjetnu ili bezuvjetnu.

Navaljni je 2013. u istom predmetu bio osuđen na istu kaznu. No u veljači 2016. Europski sud za ljudska prava ocjenjuje tu odluku “samovoljnom”, istaknuvši kako postoji “dovoljno razloga” za bojazan da su progon optuženika i njegova osuda “političke naravi”.

Ruski vrhovni sud u studenom je poništio tu kaznu i vratio predmet na prvostupanjski sud.

Navaljni je 26. ožujka sazvao velike prosvjede protiv korupcije u Moskvi i u većim gradovima u kojima su sudjelovali desetci tisuća ljudi.

Dva tjedna nakon prosvjeda 40-godišnji bloger je završio u zatvoru a u četvrtak je primljen u bolnicu pošto je pošprican zelenom bojom koja mu je ozlijedila oko.

Komentiraj