Potvrđena druga optužnica protiv Mamića, određen istražni zatvor

Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice suokrivljenika. USKOK ih tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, nogometni klub Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. Mamiću je isto tako određen i istražni zatvor, što otvara i mogućnost za zahtjev o novom izručenju Mamića hrvatskom pravosuđu.

Nakon ročišta objavljeno je kako je potvrđena druga optužnica te da je određen istražni zatvor, javlja N1. Iz USKOK-a su poručili da očekuju kako će uskoro vidjeti Zdravka Mamića.

Zbog zahtjeva obrane za izuzećem članova optužnog vijeća, ali i predsjednika osječkog Županijskog suda u utorak je bila i prekinuta sjednica optužnog vijeća koje, po sedmi put, treba odlučivati o potvrđivanju druge Uskokove optužnice protiv bivšeg čelnika NK-a Dinamo Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika.

Optužno vijeće nije prihvatilo zahtjev dijela obrane za izuzećem svih članova Vijeća, a o izuzeću će naknadno odlučivati Vrhovni sud.

Na upit novinara može li se tražiti Mamićevo izručenje iz BiH, ako ova optužnica bude potvrđena odvjetnik Veljko Miljević je odgovorio potvrdno. Njegovo izručenje je traženo u nekoliko navrata, zna se kada su pokrenuti postupci izručenja i kako su završili pred mjerodavnim sudovima BiH. Mogu se nastaviti i ponoviti ti postupci, za to nema pravne zapreke, i to se odvija prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, pojasnio je Miljević.

Zločinačko udruženje za izvlačenje novca iz Dinama

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić uoči presude otišao u Međugorje

Mamić je, podsjetimo, u lipnju prošle godine osuđen na kaznu zatvora od 6 i pol godina zatvora. Njegov brat Zoran osuđen je na 4 godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na 4 godine i 2 mjeseca, dok je Damir Vrbanović dobio 3 godine. Osuđeni su po USKOK-ovoj optužnici za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Dan prije izricanja presude Mamić je nestao iz Hrvatske, te se nakon nekoliko dana javio iz Međugorja. Tamo je, kazao je, otišao jer ima dvojno državljanstvo. Hrvatska je raspisala tjeralicu, te od BiH zatražila izručenje. U siječnju ove godine propao je još jedan pokušaj njegova izručenja, a odluku da se Mamić ipak ne vrati u Hrvatsku potpisao je tadašnji ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Komentiraj