KORONAVIRUS: Deveti oboljeli u Varaždinu, u splitskom KBC-u dvije osobe u izolaciji

U Hrvtaskoj je potvrđen deveti slučaj zaraze koornavirusom. Riječ je o mlađem muškarcu iz Varaždina, vozaču koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije.

“Iz klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno devet oboljelih osoba. Riječ je o vozaču koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije”, priopćio je Stožer za civilnu zaštitu.

Do sada je petero oboljelih u Rijeci te troje oboljelih u Zagreb.

U ponedjeljak navečer su na Kliniku za infektologiju KBC-a Split primljene još dvije osobe pod sumnjom u zarazu koronavirusom.

Obje su osobe smještene u izolaciju, odvojene od svih drugih pacijenata i pod posebnim nadzorom. Uzorci krvi i brisevi ždrijela i nosa bit će upućeni na Kliniku ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu te će se nakon laboratorijskih pretraga znati jesu li zaraženi koronavirusom.

Vili Beroš najavio strože mjere na granicama

Ministar Beroš u nedjelju je na N1 Televiziji dao nekoliko savjeta za prevenciju zaraze.

“Potrebno bi bilo izbjegavati bliže kontakte licem u lice do jednog metra, ako netko kihne kapljice padaju na ruke, tipkovnice, kvake, pa je potrebno voditi računa o adekvatnom pranju ruku, obrisati mobitel nekakvim alkoholom, isto vrijedi i za tipkovnice i kvake. Takav koncept se može prenijeti i na crkve, stadione itd.

Dati preporuku samo da se ne rukujemo ne znači ništa jer moramo držati i kvake, rukohvate… Generalne zabrane u ovoj epidemiološkoj situaciji nema i ne treba biti.

Potrebno je za svaku pojedinu javnu manifestaciju lokalno procijeniti tko dolazi, tko su posjetitelji, natjecatelji, glazbenici.

Ako dolazi netko sa zaraženog područja, preporuka je odgoditi takve događaje, ako su domaći događaji, na otvorenome, nema potrebe da se odgađaju”, pojasnio je ministar.

Komentiraj