Matija Habljak/PIXSELL

POTVRDA MINISTRA Prilikom gradnje sljemenske žičare pronađen kostur

Ministar branitelja Tomo Medved u utorak je potvrdio kako su prilikom radova na novoj sljemenskoj žičari pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe. Za sada se ne iz kojeg su razdoblja pronađeni ostaci, ali poznato je da je na području Gračana, gdje se gradi donja stanica žičare, nađeno nekoliko stotina tijela ubijenih nakon ulaska partizanskih jedinica u Zagreb u svibnju 1945. godine.

“Dobili smo podatak od policije da je pronađen jedan posmrtni ostatak i da ga je ona u skladu sa svojim nadležnostima i ovlastima izuzela i prebacila u Zavod za sudsku medicinu. To je ono što nam je poznato”, kazao je Medved za tportal.

Medved je dodao kako ostaci sigurno nisu pronađeni na mjestima gdje je Ministarstvo provelo iskapanja 2017. godine. “Na području Gračana proveli smo ekshumaciju na nekoliko lokaliteta i ekshumirali smo preko tri stotine posmrtnih ostataka”, istaknuo je Medved.

Osim u Gračanima, poznato je da je stratište iz svibnja 1945. bilo niže od nekadašnje bolnice za plućne bolesnike Brestovac, gdje se planira graditi međustanica žičare. Informaciju je potvrdio i predsjednik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić.

Komentiraj