POTROŠAČKI INDEKS Hrvati, Bugari i Rumunji po kupovnoj moći najsiromašniji u EU

Marko Lukunic/PIXSELL

[quote_box_center]

  • Najsiromašnija članica je Bugarska koja je 50 posto ispod prosjeka Europske unije, prije nje su Rumunjska s 45 posto te Hrvatska s 40 posto ispod prosjeka individualne potrošnje EU građana.
  • Deset zemalja je po individualnoj osobnoj potrošnji iznad prosjeka, a najveći standard ima Luksemburg, gdje je potrošnja 40 posto iznad prosjeka, a slijede Njemačka i Austrija koje više od 20 posto iznad prosjeka

[/quote_box_center]

Hrvatski građani su među najsiromašnijima u Europi, pokazuju podaci Eurostata o stvarnoj individualnoj potrošnji.

Prema prvoj procjeni za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja zemlja članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 posto prosjeka Unije, izraženo standardom kupovne moći.

Najsiromašnija članica je Bugarska koja je 50 posto ispod prosjeka Europske unije, prije nje su Rumunjska s 45 posto te Hrvatska s 40 posto ispod prosjeka individualne potrošnje EU građana.

Do 30 posto ispod prosjeka po individualnoj potrošnji u EU nalazi se 12 zemalja. Italija, Irska, Cipar i Španjolska su do 10 posto prosjeka, dok su Grčka, Portugal, i Litva u rasponu od 10 do 20 posto ispod prosjeka.

Malta, Češka, Poljska, Slovenija i Slovačka imaju individualnu potrošnju u rasponu od 20 do 30 posto ispod prosjeka Europske unije.

Najveći standard ima Luksemburg

Deset zemalja je po individualnoj osobnoj potrošnji iznad prosjeka, a najveći standard ima Luksemburg, gdje je potrošnja 40 posto iznad prosjeka, a slijede Njemačka i Austrija koje više od 20 posto iznad prosjeka.

Iza njih su Danska, Belgija, Švedska, Velika Britanija, Finska, Francuska i Nizozemska, koje su 10 do 15 posto iznad prosjeka EU.

Komentiraj

Source:Darko Jeras