POTRESI U ITALIJI: Uzrokovane štete, ali bez žrtava

FaH

Potresi koji su u srijedu i u noći na četvrtak pogodili središnju Italiju uzrokovali su materijalnu štetu i prestravili stanovnike, ali u njima nije bilo smrtnih žrtava, dva mjeseca nakon što je isto područje pogodio snažan potres u kojem je poginulo gotovo 300 ljudi.

Nekolicina ljudi lakše je ozlijeđena, a samo nekoliko njih trebalo je bolničku intervenciju, priopćila je Agencija za civilnu zaštitu.

Gradonačelnik Vissa, jednog od većih gradića u pogođenom području, rekao je da su najveće štete zabilježene na onim građevinama koje su već bile načete u potresu 24. kolovoza.

“Situacija izgleda ružno i može se vidjeti zamjetna šteta, ali na sreću mogu reći da je stanje bolje nego što izgleda. Nemamo žrtava ni ozbiljnije ozlijeđenih, niti se itko smatra nestalim”, rekao je Guiliano Pazzaglini.

Potres je bez obzira na to ozbiljan udarac gradu koji je netom počeo raditi na obnovi nakon zadnjeg potresa, rekao je Pazzaglini, a sati nakon potresa bili su iznimno stresni za ljude koji žive na granici regija Marke i Umbrije.

Talijanska vlada odlučila je u četvrtak dati  40 milijuna eura za pogođenu zonu i produljiti izvanredno stanje proglašeno u kolovozu u toj regiji.

Vlada je osim toga obećala, kao što je bio slučaj i u kolovozu, da će sve oštećene ili uništene zgrade bili obnovljene, te je organizirala prihvat za one koji su ostali bez domova.

U noći na četvrtak registriran je niz jačih potresa, nakon dva jačine 5,5 i 6,1 koji su u srijedu navečer pogodili središnji dio Italije.

Tijekom noći i pod kišom, civilna zaštita zbrinula je stotine osoba koje su pobjegle iz svojih domova, iako su brojni stanovnici radije ostali u svojim automobilima, uspaničeni dodatnom trešnjom koja je dosezala jačinu od 4,6 stupnja.

Iako je kiša prestala rano ujutro, spasioci su čekali dnevnu svjetlost da počnu procjenjivati stanje kuća i brojnih povijesnih zdanja tih turističkih naselja.

Iz opreza, škole u tom području zatvorene su u četvrtak. Pedesetak pacijenata iz nekoliko bolnica evakuirano je, kao i studentski dom i dom umirovljenika.

Zatvorenici u Camerinu, među kojima ih je nekoliko lakše ozlijeđeno ili u šoku, premješteni su u veliki zatvor Rebbibia u Rimu.

Povijesna jezgra Vissa, blizu epicentra potresa, potpuno je zatvorena preprekama i snage reda savjetuju novinarima da se ne približavaju zgradama.

Po američkom Institutu GeologicalSURVEY, prvi potres jačine 5,5 zabilježen je u srijedu u 19,10 sati blizu Castel Sant’Angela sul Nera, u pokrajini Marke, a drugi, jačine 6,1, dva sata kasnije desetak kilometara sjevernije.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner