FaH

POTRESI U ITALIJI Renzi: ‘Malo pomalo sve ćemo obnoviti’

Talijanski premijer Matteo Renzi ponovio je u utorak u Preciju u središnjem dijelu Italije pred stanovnicima područja koje je u nedjelju pogodio potres da će talijanske vlasti sve obnoviti, ali i istaknuo da će za to trebati vremena.

“Došao sam ovamo kako bih vam rekao da to neće biti lako i da će potrajati (…), ali malo pomalo sve ćemo obnoviti”, obećao je Renzi pred stanovnicima tog mjesta, jednog od najteže stradalih u potresu magnitude 6,5 koji je u nedjelju ujutro pogodio središte poluotoka.

Nekoliko mjesta je gotovo posve sravnjeno sa zemljom u tom potresu, najsnažnijem u Italiji od 1980., među njima San Pellegrino i Castelluccio di Norcia, srednjovjekovni gradić koji je sablasno prazan i u kojemu je tek šačica stanovnika odlučila ostati.

Talijanski premijer je još u nedjelju bio izjavio da će se na tom području svaka kuća, svaka crkva i svaka trgovina obnoviti točno onako kakve su bile. To su područje u nešto više od dva mjeseca pogodila tri razorna potresa. U prvome koji se dogodio 24. kolovoza poginulo je gotovo 300 ljudi. U drugim dvama koji su se dogodili u srijedu i u nedjelju, nitko nije stradao, samo je nekoliko osoba lakše ozlijeđeno, ali je prouzročena velika materijalna šteta.

Komentiraj