EPA/MARTA SOSZYNSKA

Potraga za preživjelima nakon brodoloma u Sredozemlju se nastavlja

Više od 360 preživjelih stiglo je u četvrtak u Palermo, na Siciliji, na jugu Italije dok se ispred libijske obale nastavlja potraga za ostalim preživjelima i za tijelima nakon brodoloma u kojemu je u srijedu poginulo 200 izbjeglica.

Potraga na mjestu nesreće trajala je cijelu noć i nastavit će se tijekom dana, rekao je za AFP u četvrtak ujutro glasnogovornik obalne straže.

Istodobno, u četvrtak ujutro organizirane su nove spasilačke operacije. Talijanska obalna straža je objavila na Twitteru da je 30 milja od libijske obale spasila 381 migranta, talijanska ratna mornarica 101 migranta čiji je čamac tonuo a Liječnici bez granica (MSF) 86, među kojima 11 žena i dijete.

Irski ratni brod “Niamh” spasio je iz mora gotovo sve preživjele nakon nesreće koja se dogodila u srijedu i izvukao iz mora 25 trupala. Irski brod je nešto prije 16.00 sati po srednjoeuropskome vremenu uplovio u luku Palermo, javlja francuska novinska agencija.

Nacionalnost migranata nije poznata.

Šestero preživjelih, kojima je bila potrebna hitna liječnička pomoć, u srijedu navečer su helikopterom prevezeni na Lampedusu, talijanski otok najbliži afričkoj obali.

 

  • Izbjeglice su poziv za pomoć uputili u srijedu oko 9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu pošto je njihov ribarski brod koji je isplovio iz Libije sa 600 do 700 ljudi počeo tonuti 15 milja sjeverno od libijskoga grada Zuare.

 

“Niamh” je na poziv talijanske obalne straže oko 12.50 sati stigao do brodolomaca i spustio u more dva čamca kako bi se mogao približiti prekrcanom brodu koji se tada prevrnuo, najvjerojatnije zbog neravnomjernog opterećenja.

Europska komisija je u Bruxellesu pozvala europske čelnike da počnu djelovati. “Sada nam treba kolektivna odvažnost da s riječi prijeđemo na konkretna djela”, upozorila je bruxelleska izvršna vlast u zajedničkoj izjavi.

Očekuje se da će broj izbjeglica koji morem dolaze u Italiju i u Grčku ovih dana premašiti granicu od 200.000 pošto je proteklog vikenda broj mrtvih – utopljenih, ugušenih u potpalublju i dehidriranih – i nestalih na Sredozemnome moru ove godine dosegnuo 2000, navodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Komentiraj