Potraga za identitetom: Pronađen novčanik misteriozne žene o kojoj nitko ništa ne zna, ali je prazan

Više od tjedan dana prošlo je od pronalaska unesrećene žene na području Dobrinjštine na Krku, no ni do danas nije poznat njezin identitet. Priču su prenijeli brojni domaći i strani mediji, policija svakodnevno radi na slučaju – novih, konkretnih saznanja još nema. Žena je na liječenju u riječkom KBC-u, i njezino je fizičko stanje stabilno.

Iz Policijske uprave navode da su pronađenu ženu evidentirali kao osobu trenutno neutvrđenog identiteta. Ono što se dosad zna jest da žena govori engleski, no ne sjeća se svog identiteta. Iz policije su za Index potvrdili kako su zaprimili veliki broj poziva, što iz Hrvatske, što iz inozemstva, o ženi koja je pronađena. Sada je na redu provjera svih informacija koje su dobili, a s obzirom na to da ih je puno, to će potrajati još neko vrijeme.

Kako doznaje RTL Potraga, na obali, na mjestu koje je dosta udaljeno od mjesta gdje je žena nađena, policija je pronašla njen ruksak.

Međutim, sadržaj ruksaka nije istražiteljima pružio željene informacije o njenom identitetu. Uz sprej za komarce i još neke sitnice koje bi svaki turist ponio sa sobom na izlet, u ruksaku je pronađen i novčanik, no bez dokumenata i bez novca. Riječ je o važnom detalju jer je neobično da u novčaniku nije bilo ničega.

Slučaj pronađene žene koja se ne sjeća svog identiteta komentirao je kriminalist Željko Cvrtila.

“Prva stvar, koja je i logična, a nameće se u ovoj situaciji, provjera je otiska prsta. Kako ovo sve traje već nekoliko dana, očito nije pronađen podudarni otisak u bazi hrvatske policije. Sada je na policiji da uspostavi vezu s državama govornog područja jezika kojim žena govori. Kako je to engleski, trebalo bi angažirati stručnjake da probaju suziti izbor tih zemalja, što znači pokušati vidjeti kojim specifičnim naglaskom govori”, kazao je Cvrtila za Index.

“Koliko ja znam, na razini Europske unije ne postoji centralna baza otisaka prstiju tako da bi ovo moglo potrajati još neko vrijeme. Prvo, dok se ne pronađe zemlja iz koje žena dolazi, dok policija ne uspostavi kontakt s policijom te države itd. Također, ovo traje već neko vrijeme jer u ovakvim slučajevima zaista ima dosta posla.

Provjeravaju se okolnosti događaja, provjerava se je li amnezija odglumljena ili je stvarna, provjeravaju se obližnji hoteli, trgovine i slične stvari gdje bi se moglo nešto saznati. Je li bila bukirana u nekom hotelu, gdje je pronađena, u kakvom stanju itd”, kazao je Cvrtila.

Policija je ovih dana više puta medijima odaslala apel za pomoć kako bi se pronašao netko tko prepoznaje ženu koja se ne sjeća svog identiteta. Tako je ova priča, osim u hrvatskim, završila i u svjetskim medijima.

O njoj su već u nekoliko navrata pisali britanski mediji, a priču je objavio i američki CNN. Novinari Daily Maila razgovarali su s ribarom koji je prvi uočio ženu. “Na engleskom jeziku je vikala ‘molim vas, pomozite’. Kako je bilo teško prići području na kojem se nalazila, a bili smo u čamcu, nazvali smo spasilačku službu”, ispričao je ribar.

Daily Mail navodi i kako je ribar rekao da je njegova supruga razgovarala s pronađenom ženom te da mu se učinilo da bi njezin naglasak mogao biti škotski. Ribar je također naveo kako je nesretnu ženu vidio na stijenama noć ranije, na istom mjestu. Tada, međutim, nije zvala upomoć. Da je u nevolji, shvatili su tek sljedećeg dana te su pozvali spasilačku ekipu.

Policija moli pomoć: “Ova žena ne zna tko je, javite ako znate”

Komentiraj