hina

Potprogram MEDIA u Hrvatskoj slavi deseti rođendan

Posebnim događanjem u kinu Kaptol Boutique Cinema, koje će 23. ožujka u Zagrebu okupiti istaknute predstavnice međunarodne filmske zajednice, hrvatski ured Potprograma MEDIA proslavit će u petak, 23. ožujka, svoj deseti rođendan.

“Zanimljive panel-diskusije s temama koje se tiču izazova jedinstvenoga digitalnog tržišta, zaštite autorskih prava te budućnosti Potprograma MEDIA, sve u kontekstu produkcije, promidžbe i distribucije europskoga filma, snažan naglasak stavit će na sudjelovanje žena na vodećim političkim i profesionalnim (filmskim) funkcijama”, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Kako se napominje, prvi put u Zagrebu će se okupiti “snažne žene europske audiovizualne industrije”, predstavnice Europske komisije, Europskoga parlamenta, mreže Europa Cinemas, udruženja European Women Association i European Film Promotion, kao i radionica usavršavanja, EAVE i MIDPOINT, prodajnih agencija, festivala, produkcijskih i distribucijskih kuća, uključivši i hrvatske audiovizualne industrije

Događaj je otvoren ponajprije za filmske profesionalce, ali i za sve zainteresirane uz prethodnu prijavu.

Ugostit će, među ostalima, Mariyu Gabriel, povjerenicu za Digitalno gospodarstvo i društvo pri Europskoj komisiji, ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, članicu Europskoga parlamenta od 1989. do 2014. te koordinatoricu nagrade Europskoga parlamenta LUX FILM PRIZE Doris Pack, potom Fatimu Djoumer, koja vodi Odjel za međunarodne odnose u jedinoj mreži europskih kina Europa Cinemas, Leenu Pasanen, festivalsku direktoricu Dok Leipziga i Tine Klint, direktoricu jedne od najjačih danskih prodajnih agencija Level K.

U Zagreb dolazi i irska producentica Moe Honan (Moetion Films), koja je oborila sve rekorde europske i svjetske gledanosti dugometražnim animiranim filmom “Oops! Noah Is Gone…”, Lindu Beath, jednu od etabliranih financijskih stručnjakinja za područje filma, Kristinu Trapp, direktoricu europskoga programa usavršavanja EAVE, priznatu njemačku producenticu, diplomanticu istoga programa i tutoricu Roshanak Behesht Nedjad, Rebeccu Cremona, jednu od rijetkih redateljica i producentica s Malte (Kukumajsa Productions).

Sudjeluju i hrvatske producentice filmskih i festivalskih uspješnica za koje je potporu omogućio Potprogram MEDIA, među kojima i Ankica Jurić Tilić (Kinorama). Bit će tu i predstavnice hrvatskih strukovnih filmskih udruženja Tamara Babun (Hrvatska udruga producenata) i Katarina Zrinka Matijević (Društvo hrvatskih filmskih redatelja), a iz europskih udruženja European Women Association – Alessia Sonaglioni, Eurimagesa – Francine Raveney i European Film Agency Directors – Laufey Guðjónsdóttir, koja je također direktorica Islandskog filmskog centra.

Tom prigodom obilježit će se i deseta obljetnica rada Martine Petrović, kao voditeljice Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske koja je iznimno aktivna i u osmišljavanju i organizaciji inovativnih i kreativnih radionica, te u osnaživanju tzv. “malih” zemalja, odnosno zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta, u europskome kontekstu.

Potprogram MEDIA u sklopu Programa Kreativna Europa, namijenjen je europskoj audiovizualnoj industriji

omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica te podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

Njime je obuhvaćeno i sufinanciranje radionica usavršavanja namijenjenih mladim i već afirmiranim filmskim djelatnicima, novih tehnologija te platformi za isporuku audiovizualnoga sadržaja.

U Potprogramu sudjeluju 33 zemlje, a on ostvaruje i važan doprinos u poticanju kulturne raznolikosti, te sufinancira rad široke europske mreže Deskova Kreativne Europe – Ureda MEDIA, koji su savjetodavno tijelo filmašima prilikom ispunjavanja natječajnih prijavnica, odnosno prvi kontakt prilikom dobivanja raznovrsnih dodatnih informacija o samome potprogramu.

Komentiraj