EPA/SEDAT SUNA

POTPREDSJEDNIK VLADE Turska strahuje da će na granici imati još 600.000 sirijskih izbjeglica

Turska strahuje da će zbog borba koje se trenutačno vode u okolici sirijskog grada Alepa na njenu granicu stići 600.000 novih izbjeglica, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik vlade Numan Kurtulmus nakon sjednice vlade.

“Najgori scenarij koji bi se kratkoročno mogao dogoditi na tom području je dolazak još 600.000 izbjeglica na tursku granicu”, rekao je novinarima glasnogovornik turske vlade.

Ofenziva protiv pobunjenika u okolici grada Alepa koja je počela prije tjedan dana a vodi je vojska vjerna sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu uz potporu ruskih zračnih snaga, nagnala je desetke tisuća civila na egzodus.

“Zbog takve situacije (u okolici Alepa), vidimo da je 200.000 ljudi prisiljeno na egzodus, od kojih 65.000 u smjeru Turske a 135.000 unutar Sirije”, dodao je Kurtulmus.

Tridesetak tisuća njih, uglavnom žene i djeca, natiskalo se, na hladnoći i u iznimno neizvjesnim okolnostima, na turskom graničnom prijelazu Oncupinaru, koji turska vlada zasad drži zatvorenim.

“Naš je cilj zasad što je više moguće zadržati taj migrantski val dalje od turskih granica i ondje im pružiti potrebne usluge”, rekao je premijer.

Turske vlasti već nekoliko dana opetuju da se njihova politika “otvorenih vrata” prema Sirijcima nije mijenjala i da su spremne, bude li potrebno, prihvatiti i ovaj novi val.

“Jasno da ćemo kao i dosad priteći u pomoć našoj sirijskoj braći i primiti ih kada to bude potrebno”, rekao je u ponedjeljak premijer Ahmet Davutoglu nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Ankari.

Davutoglu je ipak jasno upozorio da njegova zemlja, koja je već prihvatila 2,7 milijuna Sirijaca, neće moći sama nositi “sav teret” prihvata izbjeglica.

Komentiraj