Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Željko Reiner sudjelovao je na sastanku predsjednika parlamenata srednje i istočne Europe kojeg su 17. i 18. svibnja u Varšavi organizirali poljski Sejm i Senat, priopćeno je u petak iz Hrvatskog sabora.

Predsjednici, potpredsjednici i drugi visoki dužnosnici parlamenata 25 država raspravljali su o ulozi nacionalnih parlamenata u međunarodnoj politici, sigurnosti u srednjoj i istočnoj Europi, suradnji u razvoju infrastrukture na pravcu sjever-jug, te o vrijednostima koje čine srednju Europu jedinstvenom, uključujući privrženost suverenosti i neovisnosti, poštivanje tradicije i povijesti, te značenju religije kao temelju civilizacije, stoji u priopćenju.

Reiner je govorio o ulozi nacionalnih parlamenata u međunarodnoj politici ustvrdivši da se zastupnici u parlamentima sve više bave aktivnostima vezanim za parlamentarnu diplomaciju, te pokušavaju kroz bilateralne i multilateralne susrete s drugim parlamentarcima doprinositi razumijevanju i rješavanju brojnih problema koji opterećuju međunarodne odnose.

Upozorio je na to da se parlamentarci trebaju aktivno uključivati i u daljnja promišljanja o budućnosti Europske unije, posebno u pitanjima zajedničke vanjske politike, obrane i sigurnosti. Izvijestio je da Hrvatska, zajedno s Poljskom, veliku pažnju poklanja i pitanjima prometne povezanosti sjevera i juga Europe te da se zalaže za infrastrukturne projekte, kao i projekte koji bi osigurali diversifikaciju energetske opskrbe u okviru inicijative Tri mora koja bi povezala Baltičko, Crno i Jadransko more.

Zaključeno je da će se praksa održavanja sastanaka u sličnom formatu nastaviti te će Varšava i sljedeće godine biti domaćin takvog sastanka.

Reiner se drugog dana sastanka u Varšavi bilateralno susreo s predsjednikom mađarske Nacionalne skupštine Lászlom Kövérom, a na sastanku je istaknuta  obostrana želja za jačanjem parlamentarne suradnje, vezano uz bilateralnu suradnju, ali i u okviru Višegradske skupine, inicijative Triju mora i Europske unije. Reiner je potvrdio želju Hrvatske za daljnjim poboljšanjem odnosa te rješavanjem otvorenih pitanja s Mađarskom na prijateljskoj osnovi.

Sastao se i s predsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Barišom Čolakom i predsjednikom zastupničkog doma Šefikom Džaferovićem, a pritom je naglasio da Hrvatska podržava stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, njezin teritorijalni integritet i suverenitet, a posebno sve one reforme koje bi trebale afirmirati punu i stvarnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Također je naglasio da podržava daljnje približavanje BiH euroatlantskim integracijama pri čemu je Hrvatska i nadalje spremna pomagati.

Komentiraj